21 Ιανουάριος 2015, 15:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Απρίλιος 2015, 18:38

Η Πορτογαλία σκοπεύει να ξεπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ

  • Η Πορτογαλία σκοπεύει να ξεπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ
    H υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι (φωτ.: Pedro Nunes / EPA)

Στο δρόμο που χάραξε η Ιρλανδία σκοπεύει να κινηθεί και η Πορτογαλία, αποπληρώνοντας νωρίτερα το δάνειο που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του πορτογαλικού μνημονίου.

«Χάρη στην εξομάλυνση της πρόσβασης στις αγορές, η χώρα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ΔΝΤ –όπως αναμενόταν– και θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η Πορτογαλία, που τελικά δεν χρειάστηκε την τελευταία δόση βοήθειας, έχει λάβει περισσότερα από 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ αλλά προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το δάνειό της θα πρέπει να πάρει και τη σχετική έγκριση των ευρωπαίων εταίρων της.

Συνολικά 78 δισ. ευρώ ήταν η βοήθεια που έχει δοθεί στη Λισαβόνα από τον Μάιο του 2011.

Η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας διαβεβαιώνει ότι η χώρα «έχει πολύ σημαντικά διαθέσιμα τα οποία της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με ηρεμία πιθανές περιόδους ρευστότητας των αγορών».

Στα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε επίσης ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποπληρώσει νωρίτερα 9 δισ. ευρώ (σε σύνολο 22,5 δισ.) που είχε λάβει από το ΔΝΤ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη.

Tags