Υπουργείο Πολιτισμού: Σίγουρα πέντε και όχι δέκα οι σκελετοί της Αμφίπολης

  • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
    Ενδεικτική εκπροσώπηση των οστών του σκελετού που ανήκει σε άνδρα ηλικίας από 35 έως 45 ετών με ύψος 1,68 μ. (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Φωτιές άναψε στο υπουργείο Πολιτισμού η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγγιά, η οποία μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ απέκλεισε το ενδεχόμενο ο γυναικείος σκελετός να ανήκει στην Ολυμπιάδα και υποστήριξε ότι συνολικά πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από πέντε σκελετοί.

«Από την ανακοίνωση αυτό που συμπέρανα εγώ είναι ότι αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον πέντε νεκροί. Βρέθηκαν 550 οστά και από τα 157 βγήκε το συμπέρασμα ότι υπάρχουν πένε ταφές. Μας μένουν όμως άλλα 400 οστά προς εξέταση, που σημαίνει ότι μιλάμε για πάνω από δέκα νεκρούς» ανέφερε η Όλγα Παλαγγιά, κάνοντας λόγο για ομαδικό τάφο.

Στο παρελθόν η Όλγα Παλαγγιά είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για ένα μνημείο μακεδονικό που ξαναχρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους για να ταφούν οι νεκροί της μάχης των Φιλίππων.

Έτσι, το υπουργείο Πολιτισμού έσπευσε να αδειάσει την Όλγα Παλαγγιά και τους ισχυρισμούς περί… συνωστισμού στην Αμφίπολη. Με ανακοίνωση που υπογράφουν η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Οστεοαρχαιολογίας Σέβη Τριανταφύλλου και η καθηγήτρια Φυσικής Ανθρωπολογίας Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, επιμένουν ότι «τα 550 οστά που βρέθηκαν θρυμματισμένα και ακέραια ανήκουν όλα σε πέντε άτομα».


Φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού

Εξηγούν δε ότι τα 157 από τα 550 οστά που έχουν καταγραφεί είναι διαγνωστικά. Πρόκειται δηλαδή για οστά τα οποία αφού ανατάχθηκαν, ολοκληρώθηκε η προσωρινή συγκόλληση θραυσμένων τμημάτων τους, προσδιορίστηκαν με απόλυτη ακρίβεια από ποιο μέρος των σκελετών προέρχονται και σε ποια ανατομική πλευρά ανήκουν, χρησιμοποιήθηκαν στον προσδιορισμό του φύλου, της ηλικίας και του αναστήματος.

«Τα υπόλοιπα 393 οστά ανήκουν σε θραύσματα πλευρών, σπονδύλων, καθώς και σε αριθμό μικρών αδιάγνωστων θραυσμάτων οστών μέχρι πέντε εκατοστών, τα οποία ανήκουν με ασφάλεια στα ενήλικα άτομα 1, 2 και 3», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι δύο καθηγήτριες που κλήθηκαν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης καταλήγουν: «Η ερευνητική ομάδα έχει πολύχρονη εμπειρία στην καταγραφή ομαδικών ταφών αλλά και σκελετικών συνόλων διάσπαρτων οστών σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα».