21 Ιανουάριος 2015, 14:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2015, 15:47

Επιστολή της ΟΠΣΕ στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων

  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΣΕ

Με στόχο να ενημερώσει τα μέλη της για τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων όσο αφορά τα θέματα που απασχολούν το προσφυγικό στοιχείο στην Ελλάδα, η ΟΠΣΕ έστειλε επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς θέτοντας καίρια ερωτήματα.

Κορυφαίο ζήτημα για την ΟΠΣΕ είναι το θέμα της ανταλλάξιμης περιουσίας, η οικονομική ενίσχυση των εκατοντάδων προσφυγικών σωματείων που έχει σταματήσει εδώ και χρόνια, με συνέπεια να μην μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς και το τι θα γίνει με τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η επιστολή αναλυτικά:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) σας εύχεται καλή επιτυχία, με τη βεβαιότητα ότι στην όποια εντολή σας δώσουν οι πολίτες, θα καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθείτε για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας θα ήθελε να ενημερωθεί για τις θέσεις σας, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το προσφυγικό στοιχείο της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων, κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι το θέμα της διαχείρισης της λεγόμενης ανταλλάξιμης περιουσίας, καθώς το 1998 καταργήθηκε από την τότε κυβέρνηση το ΤΑΠΑΠ, που έδρευε στο υπουργείο Οικονομικών, και στη διοίκησή του μετείχε εκπρόσωπος της ΟΠΣΕ. Από τη διαχείριση εκείνη προέκυπτε οικονομική ενίσχυση των εκατοντάδων προσφυγικών σωματείων ανά την Ελλάδα, που εργάζονται για τη διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων των αειμνήστων προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες. Οι ενισχύσεις αυτές έχουν σταματήσει και τα σωματεία δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.

Μας απασχολεί το θέμα της μεταβίβασης των Ανταλλαξίμων Ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκποιηθούν και να καλυφθούν με τα χρήματα αυτά, ελλείμματα του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό, η ΟΠΣΕ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μας απασχολεί το θέμα των προσφυγικών κατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας της Αθήνας, πολλά από τα οποία έχουν παράνομα καταληφθεί.

Θέλουμε, επίσης, την άποψη σας για το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, το οποίο οφείλει η πατρίδα μας να δημιουργήσει.

Περιμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις θέσεις του κόμματός σας, γενικά για τα ζητήματα που αφορούν τα εκατομμύρια των απογόνων προσφύγων που κατοικούν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος 
Αντώνης Οραήλογλου

Ο Γραμματέας
Δημήτρης Παντέλας