21 Ιανουάριος 2015, 09:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2015, 09:27

Από την Κάλυμνο στο Ντάργουϊν της Αυστραλίας

  • Από την Κάλυμνο στο Ντάργουϊν της Αυστραλίας

Το όνειρο τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες στην ξενιτιά δεν κράτησε για πολύ, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για περίπου 3.500 ομογενείς, στην πλειονότητά τους από την Κάλυμνο, οι οποίοι τα τελευταία 3,5 χρόνια επιστρέφουν σταδιακά στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Ντάργουϊν.

Όπως δήλωσε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντάργουϊν Γιώργος Ανοιχτομάτης, ο οποίος διετέλεσε και κυβερνήτης της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, ήδη έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας για τους ομογενείς. Στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας είναι λίγοι οι Αυστραλοί που ενδιαφέρονται να μετακομίσουν για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω του τροπικού κλίματος. Προφανώς για τους Καλύμνιους αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Η κυβέρνηση της πολιτείας και το δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου έχουν συνάψει συμφωνία, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση ενός πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης, με στόχο να βοηθήσει ειδικευμένους τεχνίτες από την Ελλάδα να εργαστούν στο Ντάργουϊν, σε θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ντόπιους.

Ο επικεφαλής υπουργός, Άνταμ Τζάιλς δήλωσε σχετικά ότι είναι λογική η εφαρμογή ενός τέτοιου πιλοτικού προγράμματος «δεδομένου ότι ζει και δραστηριοποιείται εδώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων με έντονη παρουσία στον επιχειρηματικό τομέα», ενώ είπε πως ήδη εργοδότες της Βόρειας Επικράτειας έχουν γίνει «χορηγοί ειδικευμένων εργατών από το εξωτερικό».

Το Ντάργουϊν είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Κάλυμνο.