21 Ιανουάριος 2015, 08:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2015, 08:27

Άδεια επίθεσης κατά των τζιχαντιστών ζητάει ο Ομπάμα

  • Άδεια επίθεσης κατά των τζιχαντιστών ζητάει ο Ομπάμα
  • Άδεια επίθεσης κατά των τζιχαντιστών ζητάει ο Ομπάμα
  • Άδεια επίθεσης κατά των τζιχαντιστών ζητάει ο Ομπάμα

Πράσινο φως ζητάει ο Μπαράκ Ομπάμα από το αμερικανικό Κογκρέσο προκειμένου οι ΗΠΑ να κάνουν χρήση βίας κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας του για την Κατάσταση της Έθνους ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την άμεση έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσει να σταματήσει τη δράση των τζιχαντιστών, λέγοντας «καλώ το Κογκρέσο να δείξει στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι σε αυτή την αποστολή, εγκρίνοντας ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει τη χρήση βίαιης δύναμης κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνουν εσπευσμένες κινήσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του καθώς αυτό θα σημάνει «την σίγουρη αποτυχία της διπλωματίας». Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται έντονες πιέσεις από γερουσιαστές για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν κυρίως επειδή οι συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας διαιωνίζονται.

Για το «άνοιγμα» προς την Κούβα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «όταν αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια είναι καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο». Αναφερόμενος στο θέμα του Γκουντάναμο, είπε ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για το κλείσιμο της φυλακής μια και «είναι καιρός να τελειώσουμε τη δουλειά».

Όσο αφορά στις συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υπερασπίζονται «την αρχή σύμφωνα με την οποία οι μεγάλοι δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τους μικρούς, αντιτιθέμενοι στη ρωσική επίθεση, υποστηρίζοντας τη δημοκρατία στην Ουκρανία και δίνοντας εγγυήσεις ασφαλείας στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην ολομέλεια του Κογκρέσου, ο Ομπάμα έκανε λόγο για το τέλος της οικονομικής κρίσης «της χειρότερης από τη Μεγάλη Ύφεση» και την είσοδο των ΗΠΑ σε μια νέα οικονομικά εποχή.