20 Ιανουάριος 2015, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 21:40

Θα συνταγογραφούν φάρμακα και οι νοσηλευτές

  • Θα συνταγογραφούν φάρμακα και οι νοσηλευτές

Αρμοδιότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν οι νοσηλευτές ορίζει το καθηκοντολόγιο που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ’ οίκον επισκέψεις μπορούν να συνταγογραφούν στους ασθενείς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορούν να χορηγούν συνταγές για «ήπια αναλγητικά,  αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».

Επιπλέον οι νοσηλευτές θα μπορούν να κάνουν τοπική αναισθησία, να διενεργούν κλινική εξέταση πχ. ψηλάφηση και να κάνουν καθετηριασμό περιφερικών αγγείων. Κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης θα χορηγούν φάρμακα από όλες τις οδούς, οξυγόνο, να κάνουν ρινογαστρική διασωλήνωση και να χορηγούν εντερικά και παρεντερικά τροφή.

Αναβαθμισμένος θα είναι και ο ρόλος τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αξιολόγηση των περιστατικών στα εφημερεύοντα καθώς και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.