20 Ιανουάριος 2015, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 20:59

Μάικλ Δουκάκης: Λάθος συνταγή η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα

  • Μάικλ Δουκάκης: Λάθος συνταγή η πολιτική της λιτότητας στην Ελλάδα

Πανεπιστημιακός δάσκαλος και έμπειρος πολιτικός ο Μάικλ Δουκάκης δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ατράνταχτα επιχειρήματα. Το ίδιο έκανε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας όπου μίλησε για τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

«Αυτές οι πολιτικές της λιτότητας είναι τρομερές. Δεν μπορεί να βγει μια χώρα από την οικονομική κρίση με λιτότητα, δεν γίνεται. Το δοκιμάσαμε εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1929 υπό τον Χούβερ, είχαμε την χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία» είπε ο Ελληνοαμερικανός πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

«Τι νομίζετε πώς πρέπει να γίνει, άσχετα ποιος κερδίσει τις εκλογές» τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα της λιτότητας και να υιοθετήσει μία πολιτική, η οποία θα αναθερμάνει τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, να θεσπίσει κριτήρια ακεραιότητας, τακτοποίησης των δομικών αλλαγών και να κάνουν τις αλλαγές που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. Από πλευράς οικονομικής, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές της χώρας και να μπουν άνθρωποι σε θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Μάικλ Δουκάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και του Νορθίστερν της Βοστώνης.

Όσο για το εάν θα έπρεπε να κηρυχθούν πρόωρες εκλογές ενώ η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο Σμυρνιός ομογενής χαρακτήρισε «αυτονόητο» βήμα τις εκλογές αφού «όταν πιέζεις μια χώρα να υιοθετεί πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να την βγάλουν από την οικονομική ύφεση, τότε κάποια στιγμή ο λαός θα πει φτάνει πια, αρκετά, δεν αντέχουμε άλλο».

Ωστόσο μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι μπορεί να σημάνει για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί; Θα μείνει στο ευρώ, δεν θα μείνει; Νομίζω πως όλα είναι στον αέρα» τόνισε.