20 Ιανουάριος 2015, 19:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 19:15

Ο Γιάννης Μπουτάρης στο Φανάρι

  • Ο Γιάννης Μπουτάρης στο Φανάρι
    Φωτογραφία αρχείου από παλιότερη συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα στο Φανάρι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών για την παρουσίαση της συμπρωτεύουσας, στο πλαίσιο της εξόρμησης του δήμου σε πόλεις γειτονικών χωρών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχήθηκε στον δήμαρχο και την αντιπροσωπεία καλή επιτυχία στις ιδέες και τα προγράμματα που αφορούν στη συνεργασία. Αναφερόμενος στο έργο του Γιάννη Μπουτάρη ως δημάρχου, είπε ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και ανοίγει τους ορίζοντές της» και τόνισε, ότι «και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέκαθεν εργάζεται για τον διάλογο και τη συνεννόηση, όχι απλώς μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά όλων των ανθρώπων του κόσμου και κατά κύριο λόγο των γειτονικών χωρών».

Μετά την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε τρία σημαντικά, όπως τα χαρακτήρισε, σημεία:

  • το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη,
  • την αναζήτηση χώρου για μουσουλμανικό νεκροταφείο και
  • το σχέδιο σύστασης τμήματος ισλαμικών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο δήμαρχος επισήμανε, ότι «ο ρόλος του δήμου στην υπόθεση της συνεργασίας είναι να κάνει το άνοιγμα. Από εκεί και πέρα, άλλοι είναι αυτοί που θα πραγματοποιήσουν τις συνεργασίες».

Υπογράμμισε επίσης, ότι σχεδιάζεται η ανάπλαση του χώρου γύρω από το γνωστό ως σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο χαρακτήρισε «σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος».

Ο Γιάννης Μπουτάρης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στη διάρκεια των επαφών τους προωθούν τις σπουδές, τον τουρισμό, τον ιατρικό τουρισμό και τη γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος μάλιστα αύριο θα μιλήσει σε σχετική ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη.