20 Ιανουάριος 2015, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 17:34

Υπόδειγμα λογιστικών βιβλίων τα… τεφτέρια του Βλαστού!

  • Υπόδειγμα λογιστικών βιβλίων τα… τεφτέρια του Βλαστού!
    Ο Παναγιώτης Βλαστός το 2009 (φωτ.: Βασίλης Ψωμάς / αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέχρι και το τελευταίο ευρώ σημείωνε ο Παναγιώτης Βλαστός στα «λογιστικά βιβλία» που κρατούσε, τα οποία πλέον βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας. Τα τρία τετράδια που τα φυλούσε στο σπίτι της η ξαδέλφη του Λίτσα Βλαστού, η οποία αν και είχε εντολή να τα κάψει ώστε να μην υπάρχει κανένα ίχνος λογιστικής καταγραφής των πεπραγμένων της συμμορίας, εκείνη δεν το έκανε.

Στα τεφτέρια του βαρυποινίτη ως «καλό παιδί» σημειωνόταν ο ιδιοκτήτης οποιουδήποτε καταστήματος είχε δανειστεί χρήματα και πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του.

«Μαύρα» ή «ΒΡ» ήταν τα χρήματα που προέρχονταν από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ενώ «κάβα» ήταν τα χρήματα που προέρχονταν από οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα της συμμορίας.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές καταγραφές είναι αυτή στις 29 Φεβρουαρίου 2013. Με τη σημείωση «μαθήματα Μαρία» και δίπλα το ποσό 10.000 ευρώ ο Παναγιώτης Βλαστός είχε καταγράψει τα μαθήματα που έκανε μια από τις συνεργούς του και η οποία θα συμμετείχε στην απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές Τρικάλων.

Τα δύο πρώτα ξαδέρφια είχαν στενή συνεργασία από το 2011, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του Παναγιώτη Βλαστού. Εκείνος της είχε μάθει να κατασκευάζει βόμβες και η ξαδέρφη έμπαινε στο ίντερνετ για να εμπλουτίζει τις… γνώσεις της!

Στην κατάθεσή της η Λίτσα Βλαστού αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα λύτρα που πήρε η συμμορία για τον Περικλή Παναγόπουλο τα φυλάει ένας εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη. «Ο γέρος», είπε χαρακτηριστικά.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν ότι είναι αδύνατο ο Παναγιώτης Βλαστός να μην είχε φροντίσει ώστε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του να υπάρχει σε σημείο που μόνο εκείνος γνωρίζει, χωρίς να αποκλείονται οι θυρίδες. Αυτή η δικλίδα ασφαλείας –υποστηρίζουν– ήταν για την περίπτωση που η ξαδέρφη του τον πρόδιδε, όπως και έγινε.