20 Ιανουάριος 2015, 15:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 15:50

Ποια είναι τα νοθευμένα λάδια που ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ

  • Ποια είναι τα νοθευμένα λάδια που ανακαλούνται από τον ΕΦΕΤ

Την άμεση ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων μη κανονικών και νοθευμένων ελαιόλαδων από την εσωτερική αγορά απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από τις εταιρείες που τα διακινούν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, και σε συνεργασία με τη Β΄ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντων τα οποία πωλούνται ως ελαιόλαδα με τις ενδείξεις: «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – Λακωνία», «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο – Μάνη Λακωνίας» και «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
– Μάνη Λακωνίας». Όμως από την εξέτασή τους προέκυψε ότι είναι σπορέλαια που περιέχουν ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη.

Ποια λάδια ανακαλούνται

  • Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΛΑΚΩΝΙΑ», σε συσκευασία των 5 λίτρων και ημερομηνία λήξης 31/12/2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΛΑΚΩΝΙΑ ΕΠΕ, 5ο χλμ. ΓΥΘΕΙΟΥ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ».
  • Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑ», σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 30/4/2015, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΚΩΝ/ ΝΟΣ, ΜΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ».
  • Προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΝΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ», σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 30/12/2016, το οποίο επιπλέον φέρει τις ενδείξεις «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ, 20o ΣΠΑΡΤΗΣ-ΓΥΘΕΙΟΥ, ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ».

​Τα συγκεκριμένα σπορέλαια διακινούνται από τις εταιρίες «ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ», με έδρα το 4ο χλμ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Π. ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ και «ΚΟΥΜΛΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ», με έδρα το ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ, οδός Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 16. Τα λάδια διατίθενταν από την εταιρεία «ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ», με έδρα τις ΜΟΥΡΙΕΣ ΚΙΛΚΙΣ.