21 Ιούνιος 2013, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:29

Αποχωρεί η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

  • Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ. Αποσύρει υπουργούς

Την απόφαση να αποχωρήσουν οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έλαβαν κατά την κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Σκοπούλη και Παπαθεοδώρου, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε ήδη από χθες η ηγεσία του κόμματος, θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από τη ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης του κόμματος έναντι των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές της χώρας.

Το επόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία και θα καθορίσει την στάση που θα τηρήσει από δω και μπρος η ΔΗΜΑΡ απέναντι στη δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και τιυ ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση Κουβέλη για αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ, 2 κατά (οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου) και μία αποχή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή ψήφισαν 14 υπέρ, 4 κατά και ένας αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί η αποχή από την ψηφοφορία του «Νο 2» του κόμματος και γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Σπύρου Λυκούδη.

Η συνεδρίαση και οι διαφορετικές «φωνές»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση, πήραν το λόγο και συμφώνησαν να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο. «Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε και από τη συνεδρίαση.

Συμμετείχα στην κυβέρνηση, γιατί πίστεψα στο μεταρρυθμιστικό της έργο, σημείωσε στην ομιλία της η κυρία Σκοπούλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργούσε, καθώς σκόνταφτε σε μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασαν το έργο τους, αντιστοίχως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, και συντάχθηκαν με τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητείται η μορφή των σχέσεων που θα έχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι το κόμμα θα λαμβάνει θέσεις ευθύνης σε όλα τα ζητήματα.

Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σ΄χημα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: protothema.gr