20 Ιανουάριος 2015, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2015, 22:42

Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης

  • Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης
    Ο Γιώργος Δερμιτζάκης και η Αγγελική Σιδεράκη
  • Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης
    Από τις πρόβες της ομάδας του
  • Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης
  • Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης
  • Τιμήθηκε ο σπουδαιότερος Ελληνοαργεντινός χορογράφος, Γιώργος Δερμιτζάκης

Έναν υπέροχο άνθρωπο και σπουδαίο καλλιτέχνη, τον ομογενή χορογράφο και δάσκαλο ελληνικών χορών Γιώργο Δερμιτζάκη, βράβευσε η κυβέρνηση της Αργεντινής ως διακεκριμένη προσωπικότητα.

Ο 82χρονος Ελληνοαργεντινός που εμπνέεται από τον ελληνικό πολιτισμό για να δημιουργήσει, και είναι ο πρώτος ο οποίος τιμάται με αυτή τη διάκριση, γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, τη νέα πατρίδα που επέλεξαν οι γονείς του όταν μετανάστευσαν από τα Χανιά. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός, εργάστηκε και τα κατάφερε μια χαρά.

Όμως το μεγάλο πάθος του ήταν ο χορός, συνδυασμένος πάντα με ελληνική μουσική. Ξεκίνησε να χορεύει στα 14 χρόνια του, κρυφά από τους γονείς του, και η συστηματική του ενασχόληση ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του κι ενώ ήδη εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός. Χόρεψε σε θεατρικές παραστάσεις και σε κάποιες ταινίες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του '60 δημιούργησε και χορευτικό συγκρότημα, την Πανελλήνια Κοινότητα, με Έλληνες και Αργεντινούς. Παράλληλα, άρχισε να κάνει δικές του χορογραφίες.

Τη δεκαετία του '70 ανέβασε τον δικό του Ζορμπά, El griego, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν άλλες χορογραφίες, όπως η Φαίδρα, η Ψυχοκόρη, η Ταβέρνα κ.ά.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε γνωρίσει η παράσταση Τάνγκο - Χασάπικο, στην οποία «πάντρεψε» τους δύο χορούς, που έχουν κοινό ρυθμό δύο τετάρτων και γεννήθηκαν στα λιμάνια του Πειραιά και του Μπουένος Άιρες περίπου την ίδια εποχή. Η παράσταση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για το γύρισμα του ντοκιμαντέρ Τάνγκο - Χασάπικο, ο χορός των λιμανιών, της Κωνσταντίνας Μπούσμπουρα και της Χούλια Χέρμαν.

Στο πλευρό του, και στο χορό, χρόνια τώρα στέκεται η σύντροφός του στη ζωή, η ομογενής Αγγελική Σιδεράκη με ρίζες από την Καππαδοκία και τη Χίο.

Έλληνας μέχρι το κόκαλο, ο Γιώργος Δερμιτζάκης δεν θα μπορούσε παρά να μιλάει ελληνικά αλλά και να επισκέπτεται την Ελλάδα τακτικά. Παράλληλα εξακολουθεί να δημιουργεί. Η χορευτική ομάδα του δίνει συνεχώς παραστάσεις σε Αργεντινή, Περού, Ουρουγουάη και Βραζιλία. Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω σε μια χορογραφία βασισμένη στα ποιήματα του Καβάφη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι καθετί που φτιάχνει είναι η ένωση της Ελλάδας και της Αργεντινής, γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που έπληξε την Αργεντινή, μεταξύ άλλων είπε ότι «τώρα πηγαίνει πολύ καλά το κράτος». Για την κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε πως «η Γερμανία βούτηξε αυτά που περίσσευαν από τα κράτη τα μικρά και έτσι κέρδισε, και έτσι η Ελλάδα χρεώθηκε».