19 Ιανουάριος 2015, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούνιος 2016, 14:28

Χιλιάδες Αρμένιοι και Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του Χραντ Ντινκ

  • Χιλιάδες Αρμένιοι και Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του Χραντ Ντινκ
  • Χιλιάδες Αρμένιοι και Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του Χραντ Ντινκ
  • Χιλιάδες Αρμένιοι και Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του Χραντ Ντινκ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από οκτώ χρόνια στην Τουρκία και ακόμα ουδείς γνωρίζει την πλήρη αλήθεια. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, όπου εδρεύει η δίγλωσση επιθεώρηση Agos, την οποία διηύθυνε ο Ντινκ.

Μεγάλο τμήμα της πορείας ήταν πίσω από ένα μαύρο πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «μάθαμε για τη Γενοκτονία από τον Χραντ Ντινκ» ενώ πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ, είμαστε όλοι Αρμένιοι».

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα, μονάδες της αστυνομίας προσπαθούσαν να αποτρέψουν πολίτες να πλησιάσουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και να απαιτήσουν να χυθεί φως στις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου, χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού. Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μετέδωσε ότι συνελήφθησαν 20 διαδηλωτές.

Ο Χραντ Ντινκ εκτελέστηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι, στις 19 Ιανουαρίου 2007, μπροστά στην έδρα της Agos. Μέχρι σήμερα δεν έχουν φωτιστεί όλες οι πτυχές της υπόθεσης δολοφονίας του 52χρονου δημοσιογράφου.

Ο ένας από τους φερόμενους ως υποκινητές της δολοφονίας, ο Ερχάν Τουντζέλ, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία περί μιας συνωμοσίας που εξυφαινόταν σε βάρος του Χραντ Ντινκ και υποστήριξε ότι οι προειδοποιήσεις του δεν εισακούστηκαν.

Η τουρκική δικαιοσύνη επί μεγάλο διάστημα απέκλειε τη θεωρία ότι η δολοφονία του Ντινκ οφειλόταν σε συνωμοσία, μέχρι που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δώσει εντολή το 2013 να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης.

Τούρκοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, διώκονται για παράλειψη καθήκοντος διότι αψήφησαν τις απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου.

Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ μόλις σήμερα συνελήφθη ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχία της Τραπεζούντας, από όπου καταγόταν ο εκτελεστής.