19 Ιανουάριος 2015, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 18:22

Ελεύθεροι με όρους οι 6 πρώτοι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα νονών

  • Ελεύθεροι με όρους οι 6 πρώτοι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα νονών
    Φωτογράφος Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν έπειτα από απολογίες τους στην ανακρίτρια Διαφθοράς οι πρώτοι έξι από τους δεκαπέντε συλληφθέντες για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να διοικούνταν από τους βαρυποινίτες Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου στην πρώην σύζυγο του Παναγιώτη Βλαστού, στο σπίτι της οποίας βρέθηκε ποσό 332.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του Γιάννη Σκαφτούρου, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς εγγύηση αλλά με την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος νονών», η οργάνωση λειτουργούσε από τον Μάιο του 2011 με κανόνες συνωμοτικότητας και με πολλαπλά μέτρα προστασίας ώστε να μην αποκαλυφθεί στις Αρχές η δράση της.

Όπως φαίνεται να προκύπτει από τα στοιχεία που θα αξιολογήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης, η οργάνωση είχε σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, «διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.