19 Ιανουάριος 2015, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 15:40

Σημίτης: Γίναμε κράτος ανάδελφον!

  • Σημίτης: Γίναμε κράτος ανάδελφον!
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Συμέλα Παντζαρτζή

Τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη μάς θύμισε με εμφάνισή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με παρέμβασή του υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι:

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε πραγματοποιήσει συνεννοήσεις με τις άλλες χώρες της Ένωσης ώστε να διαμορφωθεί μια πολιτική για τον βαθμιαίο περιορισμό του χάσματος μεταξύ του αναπτυγμένου κέντρου και της περιφέρειας που υστερεί. Μας απασχολούν μόνο η τρόικα και η χρηματοδότηση της χώρας. Είμαστε απομονωμένοι».

Στη συνέχεια ο Κώστας Σημίτης εμφανίζεται επικριτικός προς τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ισχυριζόμενος ότι «παρόλο που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν έχουν συγκεκριμένες απόψεις για τις αναγκαίες επιδιώξεις μας», με αποτέλεσμα, όπως τονίζει, η Ελλάδα να απέχει από την ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση.

«Είτε υποστηρίζουν την απόλυτη αυτονομία της χώρας απέναντι στην Ένωση είτε επιδιώκουν τη διατήρηση ιδιαιτεροτήτων μας που καθηλώνουν τη χώρα στην υστέρηση» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας: «Απόλυτη αυτονομία στην Ένωση δεν είναι δυνατή».

Τέλος, καταλήγει λέγοντας:

«Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει μετά τις εκλογές να διαμορφώσουν τη δική μας πολιτική ευρωπαϊκής συνεργασίας. Να αρχίσουν έναν σοβαρό διάλογο με τους εταίρους μας προτείνοντας τρόπους βαθμιαίας μείωσης των διαφορών των οικονομικών επιπέδων των μελών της Ευρωζώνης, ενίσχυσης της ανάπτυξης, επίτευξης μιας πιο δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης.

»Καιρός πια ο λόγος μας να μην αφορά μόνο την οικονομική συμπαράσταση και ο λόγος των εταίρων μας μόνο την ελληνική εξαίρεση.

»Είναι προϋπόθεση για να μη διολισθήσουμε στη μοιραία οικονομική κατάρρευση ρητορεύοντας για το μεγαλείο της χώρας. Είναι όρος για να ξεπεράσουμε την υστέρησή μας».