19 Ιανουάριος 2015, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 16:55

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Κοπή πίτας με άρωμα Καππαδοκίας (βίντεο)

  • Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Κοπή πίτας με άρωμα Καππαδοκίας (βίντεο)

Ένα ταξίδι στους δρόμους του Πόντου αλλά και της Καππαδοκίας έκαναν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με οδηγούς άξιους μουσικούς αλλά και επιστήμονες.

Η υποδοχή από τον πρόεδρο της ΕΠΜ Χρήστο Γαλανίδη, όπως πάντα θερμή, προηγήθηκε του οδοιπορικού στο παρελθόν και το παρόν της καππαδοκικής γης που παρουσίασε με τη βοήθεια σπάνιου φωτογραφικού υλικού ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιωάννης Ερμόπουλος. 

Την ξενάγηση του καθηγητή Ερμόπουλου ακολούθησε μια ομιλία - μουσική διήγηση της ιστορίας των τουρκόφωνων Ρωμιών από την Καισάρεια της Καππαδοκίας που βρέθηκαν και ρίζωσαν στο ελληνικό χωριό Ασκητές. Ο ερευνητής-μουσικός Ιωάννης Παγκοζίδης μάγεψε το κοινό ταξιδεύοντάς το στη γοητεία εκείνων των τόπων με το λόγο και μετά με τη μουσική.

Παίρνοντας το ούτι και έχοντας δίπλα του στα κρουστά τον Ιωάννη Γουναρίδη, ο Ι. Παγκοζίδης ερμήνευσε και εξήγησε την μουσική της Καππαδοκίας πριν πάρει τη λύρα και πατήσει και σε ποντιακά, γνώριμα μονοπάτια.

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και ύστερα μοιράστηκαν κομμάτια της βασιλόπιτας σε όλους τους παρευρισκομένους.

Δεν έλειψαν και ποντιακοί χοροί με τη μουσική συνοδεία  του Ιωάννη Παγκοζίδη στο κέντρο του παραδοσιακού ποντιακού χορευτικού κύκλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους στελέχη του οργανωμένου ποντιακού χώρου, φίλοι και υποστηρικτές της ιστορικής ΕΠΜ, η οποία κλείνει φέτος 88 χρόνια ζωής και προσφοράς χάρη στην πρωτοβουλία που πήραν σε εποχές δύσκολες άνθρωποι όπως ο μητροπολίτης Τραπεζούντας και μετέπειτα Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθος Φιλιππίδης. 

Βίντεο, φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ