19 Ιανουάριος 2015, 13:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 17:17

Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;

 • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
  Ενδεικτική εκπροσώπηση των οστών του γυναικείου σκελετού που πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως ανήκει στην Ολυμπιάδα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
  Ενδεικτική εκπροσώπηση των οστών του σκελετού που ανήκει σε άνδρα ηλικίας από 35 έως 45 ετών με ύψος 1,68 μ. (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
  Ενδεικτική εκπροσώπηση των οστών του σκελετού που ανήκει σε άνδρα ηλικίας από 35 έως 45 ετών με ύψος 1,62-1,63 μ. (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
  Το τέταρτο άτομο του τύμβου της Αμφίπολης είναι ένα νεογνό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
 • Πέντε οι σκελετοί της Αμφίπολης – Ανήκει ο ένας στην Ολυμπιάδα;
  Τα οστά του πέμπτου ατόμου του τύμβου της Αμφίπολης έχουν υποστεί την επίδραση υψηλής θερμοκρασίας, μετά από καύση (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Σε γυναίκα ηλικίας 60 ετών, ύψους 1,57 μ. και στην... εμμηνόπαυση ανήκουν τα περισσότερα από τα οστά που βρέθηκαν μέσα στον κιβωτιόσχημο τάφο του τύμβου της Αμφίπολης. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο, ήρθε να περιπλέξει ακόμα το μυστήριο καθώς εκτός από τα οστά που αποδίδονται στον γυναικείο σκελετό υπάρχουν και οστά που ταυτοποιήθηκαν και ανήκουν σε άλλα τέσσερα άτομα!

Αν και σε αυτή τη φάση της έρευνας το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε είναι το φύλο και η ηλικία του νεκρού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γυναικείος σκελετός είναι πιθανό να ανήκει στην Ολυμπιάδα και οι υπόλοιποι σκελετοί σε μέλη της οικογένειάς της.

Το σενάριο περί Ολυμπιάδας ενισχύεται από τον μεγάλο αριθμό σπασμένων οστών που βρέθηκαν, καθώς η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δολοφονήθηκε διά λιθοβολισμού.

Στον τύμβο της Αμφίπολης ήταν περίπου 550 οστά (θρυμματισμένα και ακέραια), ένα κρανίο σε αρκετά καλή κατάσταση από το οποίο λείπουν τα οστά που συνθέτουν το πρόσωπο, και μία σχεδόν ακέραιη κάτω γνάθος. Δεν βρέθηκαν δόντια, βρέθηκε όμως τερηδόνα!

Τέσσερις από τους νεκρούς της Αμφίπολης ενταφιάστηκαν, ενώ στην πέμπτη σορό υπήρξε καύση. Εκτός από τα οστά της 60χρονης γυναίκας βρέθηκαν και οστά που ανήκουν σε δύο άνδρες, ηλικίας από 35 έως 45 ετών.

Ο σχετικά νεότερος άνδρας φέρει ίχνη τομών στην αριστερή άνω θωρακική μοίρα, σε δύο πλευρές και στον αυχενικό σπόνδυλο, καθώς και στην κάτω επιφάνεια του στερνικού άκρου της αριστερής κλείδας. Ο δεύτερος άνδρας έχει ενδείξεις εγκάρσιου, πλήρως επουλωμένου κατάγματος στη δεξιά κερκίδα, σχετικά κοντά στο δεξιό καρπό. Επιπλέον, και οι δύο άνδρες παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας και σπονδυλαρθρίτιδας σε διαφορετικά σημεία των σκελετών τους. Το ύψος τους εκτιμάται από 1,62 έως 1,68 μ.

Το τέταρτο άτομο του τύμβου της Αμφίπολης είναι ένα νεογνό, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το φύλο του. Η ύπαρξη πέμπτου ατόμου ταυτοποιήθηκε από μόλις εννέα (κυρίως μακρά) οστά, που φέρουν όλες τις παραμορφώσεις καθώς και τους αποχρωματισμούς που συναντώνται στις περιπτώσεις πλήρους καύσης νεκρού. Εκτός από τα ανθρώπινα οστά αναγνωρίστηκαν και οστά ζώων, κάποια από τα οποία ενδέχεται να ανήκουν σε άλογο.  

Οι εξετάσεις DNA θα δώσουν στοιχεία για τους σκελετούς και θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την εκτίμηση των αρχαιολόγων ότι πρόκειται για οικογενειακό τάφο. Πιο δύσκολη θα είναι η διαδικασία με τον πέμπτο άνδρα, που οδηγήθηκε στην πυρά. Ωστόσο εκτιμάται ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο πρώτος νεκρός του τάφου, καθώς μετά τον 2ο-3ο αιώνα π.Χ. η καύση νεκρών είχε σταματήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ