20 Ιανουάριος 2015, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2015, 00:21

Bουλευτής του Καυκάσου με ποντιακές ρίζες μιλάει στο pontos-news.gr

  • Bουλευτής του Καυκάσου με ποντιακές ρίζες μιλάει στο pontos-news.gr
    Ο Αλέξανδρος Σαβένκο έλκει την καταγωγή του από τη Σπάρτα του βόρειου Καυκάσου

Νίκος Σιδηρόπουλος – Ανταπόκριση από τη Μόσχα

Ποντιακής καταγωγής είναι ο Αλέξανδρος Σαβένκο, που εξελέγη ένας από τους 50 βουλευτές της Δημοκρατίας Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας του βόρειου Καυκάσου, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Σαβένκο, από το χωριό Σπάρτα αυτής της δημοκρατίας, αναδείχτηκε βουλευτής με το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει επάξια την πολυεθνική περιοχή του.

Γεννημένος στις 29 Οκτωβρίου 1967 στην πόλη Τσερκέσκ, όπου κατοικεί και σήμερα, ο Αλέξανδρος Σαβένκο είναι διευθυντής δύο μεγάλων αδελφών εταιρειών, της Kavkaz-Lada και της Stavropol-Lada. Ηγείται της ελληνικής κοινότητας της Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας, και παρόλο που δεν έχει ελληνικό επίθετο, είναι Έλληνας στην καταγωγή αλλά και στη συνείδηση.  


Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Σπάρτα

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Σαβένκο τόνισε:

«Η μητέρα μου είναι ελληνικής καταγωγής. Ο πατέρας μου, αν και δεν είναι Έλληνας, μιλάει και σκέπτεται ποντιακά. Είναι ποτισμένος με ελληνικό πνεύμα», λέει ο Σαβένκο στο pontos-news.gr.

«Στο χωριό μας η γλώσσα των προγόνων μας, Ελλήνων εκ του Πόντου, είναι ζωντανή. Θεωρώ πως ο καθένας από εμάς κουβαλάει μέσα στην καρδιά του την άσβεστη φλόγα της αγάπης για την ιδιαίτερη πατρίδα και την αίσθηση του χρέους απέναντι στο λαό, την Αυτόνομη Δημοκρατία και όλη τη χώρα.


Η σημαία της Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας

»Οι Έλληνες έχουν αφήσει βαθύ σημάδι στον Νότο της Ρωσίας. Ο πρόσφατος εορτασμός των 150 χρόνων από την ίδρυση του διπλανού χωριού, του Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε, οι κάτοικοι του οποίου δημιούργησαν τη δεκαετία του 1920 τη Σπάρτα, με έβαλε σε σκέψεις. Δεν πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά μόνο στις επετείους. Πριν γιορταστούν τα 150 χρόνια του Χασάουτ-Γκρέτσεσκογιε, μέσα σε λίγους μόνον μήνες, φιλοτεχνήθηκε μνημείο αφιερωμένο στους ιδρυτές του χωριού και οργανώθηκε τοπικό μουσείο. Όταν υπάρχει σκοπός λειτουργούμε γρήγορα και οργανωμένα.

»Οι συγχωριανοί μου θα μαζευτούν μέσα στο 2015 για να κάνουν πράξη όσα σκεπτόμαστε για το χωριό μας».

Οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι

«Οι Έλληνες της Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας έχουμε πολλούς άξιους ανθρώπους, όπως ο αγρότης-επιχειρηματίας Βλαδίμηρος Κουζνετσόφ και ο βετεράνος και μελετητής της τοπικής ιστορίας Βίκτωρ Κουζμινόφ. Θρυλική προσωπικότητα για μας είναι ο Βλαδίμηρος Κάισεφ, που για κάποιο διάστημα ήταν πρωθυπουργός της Δημοκρατίας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Φαναΐλοφ, συγγραφέα του βιβλίου Έλληνες: Έκκληση στους προγόνους για το μέλλον. Όσοι δεν γνωρίζουν το παρελθόν, δεν έχουν δικαίωμα στο μέλλον».


Η Βουλή της Καρατσάγιεβο-Τσερκεζίας

Οι σκέψεις του Αλέξανδρου Σαβένκο, όπως τις περιέγραψε στο pontos-news.gr, ολοκληρώνονται με μια αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη που στηρίζει την ελληνική κοινότητα της Ρωσίας αλλά και μια έκκληση προς τους συμπατριώτες του Έλληνες να αναγνωρίζουν τους προγόνους τους.

«Πρέπει να γνωρίσουμε τους προγόνους μας και να κλίνουμε το γόνυ με τη σκέψη μας σε αυτούς. Να είμαστε Έλληνες ως το κόκαλο, στη σκέψη και στη συνείδηση. Για το 2015 θέλω να ευχηθώ σε όλους ειρήνη και ευημερία! Και στους Έλληνες να είναι ενωμένοι. Να συμμετέχουν στα κοινά περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Ευτυχώς για εμάς, επικεφαλής του ελληνικού κοινωνικού κινήματος στη Ρωσία είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, ο Ιβάν Σαββίδης.

»Προσωπικά, με όλες μου τις δυνάμεις θα προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος για τους συμπολίτες μου και τους ομογενείς μου. Είμαι ανοιχτός άνθρωπος και θα είμαι δίπλα στον απλό, καθημερινό κόσμο, όπως είναι και οι συμπατριώτες μου στη Σπάρτα».