19 Ιανουάριος 2015, 11:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 11:57

Πώς να απαλλαγούμε μια και καλή από τον επίμονο βήχα

  • Πώς να απαλλαγούμε μια και καλή από τον επίμονο βήχα
    Φωτ.: www.flickr.com

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αυτήν την περίοδο επιδίδονται στην... εξάσκηση μιας συνήθειας που δεν λέει με τίποτα να μας αποχωριστεί ό,τι κι αν κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτήν.

Ποια είναι αυτή; Μα ο επίμονος βήχας φυσικά, που παρά τα ζεστά ροφήματα, τις γαργάρες με ευκάλυπτο και τα κάθε λογής γιατροσόφια, φαίνεται ότι ακόμη «καλά κρατεί».

Πώς να του δείξουμε λοιπόν μια και καλή την… πόρτα της εξόδου;

Σας παρουσιάζουμε μερικές απλές και αποτελεσματικές λύσεις:

  1. Ρυθμίστε την υγρασία του χώρου, ώστε να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και να μην νιώθετε ακόμη πιο ξηρό το λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε γι’αυτόν το σκοπό έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ατμόλουτρο και εισπνοές ατμού.
  2. Να πίνετε αρκετά υγρά, τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση της βλέννας στο εσωτερικό του λαιμού, η οποία εντείνει τη συχνότητα εμφάνισης του βήχα.
  3. Εφόσον ο βήχας είναι ξηρός, δοκιμάστε σταγόνες ή καραμέλες για το βήχα, συμβουλή που αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, θυμηθείτε πως οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά ή άλλα φάρμακα για το βήχα σε παιδιά κάτω των 6 ετών.
  4. Προλάβετε το βήχα αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ –καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει το λαιμό μας– όπως επίσης και το κάπνισμα.
  5. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και το συνωστισμό.