19 Ιανουάριος 2015, 10:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 10:23

Άνθιμος: Η Τουρκία εποφθαλμιά τη Θράκη

  • Άνθιμος: Η Τουρκία εποφθαλμιά τη Θράκη
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Ξεκάθαρες θέσεις στα εθνικά θέματα ζήτησε από τους πολιτικούς ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Στο πλαίσιο του κηρύγματός του από τον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από τους ισλαμιστές και πρόσθεσε:

«Τα επιχειρήματα τα έχω γράψει στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη, τους καθηγητές. Έρχεται ο Ερντογάν λέγοντας ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αλίμονο αν αφήσουμε ξέφραγη την Ελλάδα και αύριο γίνει ό,τι συμβαίνει κι αλλού, όπου τους λένε “ή θα γίνεις ό,τι είμαι εγώ ή θα σε σκοτώσω”. Να αποφύγουμε τη συμφορά που ετοιμάζεται. Η Τουρκία εποφθαλμιά τη Θράκη».

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας ότι «οι Μακεδόνες Έλληνες έχουν μια αξίωση από τους πολιτικούς, ποτέ δεν θα δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων».

Χαρακτηριστικά επισήμανε: «Την πατρίδα μας δεν την πουλάμε. Μιλήστε καθαρά για το τι γίνεται στην Αμφίπολη. Γιατί κρύβονται ευρήματα που φωνάζουν ότι εδώ είναι Μακεδονία; Είτε είναι σκελετοί είτε οτιδήποτε άλλο.»

Παράλληλα, ο Άνθιμος έκανε αναφορά και στο θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη από φανατικούς ισλαμιστές λέγοντας: «Η αθεΐα της Ευρώπης, χωρών όπως η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, δημιούργησε το πρόβλημα. Ήρθε το Ισλάμ, βρήκε το κενό στην πίστη και μπήκε στην Ευρώπη. Πώς είναι δυνατόν πολύ κοντά στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης να χτίστηκε το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπης; Ήρθαν, μπήκαν και τώρα βγάλτε τους...».