19 Ιανουάριος 2015, 08:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2015, 09:00

Εκδήλωση δημάρχων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Εκδήλωση δημάρχων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Ηλίας Ψινάκης και Γιώργος Πατούλης μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση (Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Β.Βαρδουλάκης)

Με κεριά στα χέρια και παρά τη συνεχή βροχή, εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έγινε στην είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης το βράδυ της Κυριακής. Διοργανωτές ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ και οι ιστορικοί δήμοι της χώρας, για την επιστροφή των Γλυπτών.

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί «ένα κύμα διαμαρτυρίας μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και σε δήμους άλλων χωρών το οποίο να διεκδικήσει την επιστροφή των γλυπτών», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενώ ο δήμαρχος Μαραθώνα δήλωσε ότι είναι «ηθικά και θεσμικά ορθό» τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Ελλάδα. 

Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η επιστροφή στο Βρετανικό Μουσείο ενός από τα ελληνικά αγάλματα που οι Βρετανοί είχαν δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος με τους δημάρχους (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Β. Βαρδουλάκης)

«Αυτονόητο, νόμιμο και ηθικό αίτημα», χαρακτήρισε την επιστροφή των Γλυπτών η -επίσης παρούσα στη συγκέντρωση- περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προσθέτοντας ότι «σε λίγο καιρό θα αλλάξουν όλα στην Ελλάδα».

Έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης ήταν και η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής ΝΔ της Α' περιφέρειας Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.