18 Ιανουάριος 2015, 20:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2015, 20:31

Η άγνωστη μάχη του ψηφοδελτίου Επικρατείας

  •  Η άγνωστη μάχη του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Πώς θα μοιραστούν σε αυτήν την αναμέτρηση οι 12 θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας; Ο λόγος για εκείνους που δεν έχουν τον καημό του σταυρού μιας και δεν τον ζητούν, αλλά με την παρουσία τους σηματοδοτούν το σκεπτικό των κομμάτων που τους επέλεξαν για να δώσουν σ΄ αυτά το... άρωμά τους.

Για την ιστορία στην τελευταία Βουλή οι έδρες του Επικρατείας είχαν μοιραστεί ως εξής:
ΝΔ 4, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ 1, ΑΝΕΛ 1, ΚΚΕ 1, ΔΗΜΑΡ 1, ΧΑ 1. Σήμερα με βάση τις δημοσκοπήσεις προβλέπεται να μοιραστούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσής Αυγής. Ερωτηματικό παραμένουν οι ΑΝΕΛ και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ας δούμε όμως ποιοι έχουν τοποθετηθεί στις πρώτες θέσεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας και έχουν πιθανότητες εκλογής.

ΣΥΡΙΖΑ
Του ψηφοδελτίου ηγείται ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Στη δεύτερη θέση είναι η πανεπιστημιακός Ράνια Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Ακολουθούν: Πάνος Σκουρλέτης, οικονομολόγος, Αγλαΐα Κυρίτση, δημοσιογράφος, Νικόλαος Τόσκας, στρατηγός εν αποστρατεία.
ΝΔ
Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο μέχρι πρότινος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ στη δεύτερη ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης. Στην τρίτη θέση τοποθετήθηκε η δικηγόρος Νίκη Κεραμέως, ενώ στην τέταρτη ο Βασίλης Οικονόμου.
Ποτάμι
Επικεφαλής ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος λειτουργός. Ακολουθούν, Θανάσης Σκόκος,  ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, ιδρυτικό στέλεχος στο Ποτάμι, Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης - ερευνητής ΙΤΕ.
ΚΚΕ
Επικεφαλής η Αλέκα Παπαρήγα, με επόμενο τον καθηγητή στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιστορικό, συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ, Γιώργο Μαργαρίτη.
ΠΑΣΟΚ
Ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής, είναι επικεφαλής ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της απερχόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
ΑΝΕΛ
Πρώτος ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ ενώ στην τελευταία θέση είναι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης.
ΚΙΔΗΣΟ
Πρώτος ο Ηλίας Κικίλιας, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Διετέλεσε διοικητής του ΟΑΕΔ. Δεύτερος ο Γεώργιος Πεταλωτής τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Χρυσή Αυγή
Επικεφαλής είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς. Ακολουθούν οι Δημήτριος Σαρατσιώτης και Δημήτριος Δολτσινιάδης.