17 Ιανουάριος 2015, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2015, 17:17

ΕΝΦΙΑ: Τι λένε Σαμαράς - Τσίπρας

  • Έτοιμα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Στο επίκεντρο των προεκλογικών τοποθετήσεων του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν ο ΕΝΦΙΑ και η οικονομία. Μια εβδομάδα πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός με άρθρο του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή του ξεκαθαρίζουν τα θέματα που αφορούν την τσέπη των πολιτών. Ο Αντώνης Σαμαράς περιγράφει στην εφημερίδα Αγορά την φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει εφόσον βέβαια οι ψηφοφόροι ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.
Το πρωθυπουργικό πλάνο περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία. Ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ που προκάλεσε την μεγαλύτερη «αιμορραγία» στην βάση της ΝΔ δεσμεύεται πως θα μειωθεί κατά 7% το 2015 ενώ στα δύο επόμενα έτη (2016-2017) ο συντελεστής θα κατέβει στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που βρίσκεται σήμερα.

Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το 2015 ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί σταδιακά από το 15% στο 25%, ο ανώτατος συντελεστής στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα υποχωρήσει στο 33%, ενώ θα καταργηθούν τα τεκμήρια και θα μειωθούν οι περισσότεροι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ.
Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση με συντελεστή 60% των μη φτωχών, ο Α. Σαμαράς την χαρακτηρίζει «αφανισμό της μεσαίας τάξης και κάθε επιχειρηματία».

«Φόρος-λαιμητόμος ο ΕΝΦΙΑ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το αν θα πληρωθούν οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους ερχόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά καθώς αφορούν στο έτος 2014, ενώ διευκρίνισε πως κανείς Έλληνας δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ που να αφορά στο έτος 2015.

Σε συνέντευξή του στον Σκάι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Δέσμευσή μας είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, καθώς πρόκειται για έναν φόρο-λαιμητόμο. Ωστόσο, θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν σπίτια με... τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν».

Λόγω των απωλειών από τον ΕΝΦΙΑ, «που θα υπάρξουν» όπως παραδέχτηκε ο Α. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανεξετάσει τους φορολογικούς συντελεστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως μέχρι τις 12.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για όλους, ενώ υποστήριξε πως το όριο του πλούτου είναι πάνω από τις 42.000 που ορίζει η ΝΔ. «Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Πάνω από 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;» διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας.

Σχετικά με το αν θα αυξηθεί ο φόρος των καταθέσεων, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες, οι τράπεζές μας πέρασαν από τα stress tets. Για ποιο λόγο όλη αυτή η κινδυνολογία; Θα βγούμε από αυτή την κρίση με το κεφάλι ψηλά, τελειώνουν οι λαβωματιές». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.