16 Ιανουάριος 2015, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2015, 22:41

«Δεν θα είχα πετύχει εάν ήμουν στην Τουρκία»

  • «Δεν θα είχα πετύχει εάν ήμουν στην Τουρκία»

Εξ ιδίων τα βέλη ήρθαν. Ο Χαμντί Ουλουκάγια, Τούρκος κουρδικής καταγωγής και ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας Chobani που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δεν μασάει τα λόγια του όταν πρόκειται να... μαλώσει τη χώρα του.

Όπως δήλωσε προσφάτως, η εμπορική επιτυχία της εταιρείας του- εν μέρει τα κατάφερε κάνοντας κατάχρηση του όρου «ελληνικό γιαούρτι»- στην Αμερική δεν θα ήταν ανάλογη εάν είχε μείνει στην Τουρκία, μια και η πρωτεύουσα είναι στα χέρια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων.

«Αφού μετακόμισα από την Τουρκία στις ΗΠΑ, αγόρασα ένα μικρό εργοστάσιο και μπόρεσα να δημιουργήσω τη φίρμα Chobani, παρόλο που δεν είχα πολλά χρήματα. Δεν είχε σημασία ποιον γνώριζα. Είχα ένα καλό εμπορικό προϊόν και αυτό ήταν αρκετό. Στην Τουρκία όμως, δυστυχώς, το χρήμα το έχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων και ρόλο παίζουν οι δημόσιες σχέσεις επίσης» είπε ο Ουλουκάγια. Εξάλλου, διευκρίνισε, στις ΗΠΑ «μετράει η ιδέα» και αφού οι Αμερικάνοι πίστεψαν σε αυτή όλα πήραν το δρόμο τους.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας αναφέρθηκε επίσης στην εταιρική ευθύνη κάθε μικρής ή μεγάλης εταιρείας, που δεν πρέπει να αδιαφορεί για αυτά τα οποία γίνονται στη γειτονιά της. «Η βοήθεια που δώσαμε στο Κομπάνι ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανα στη ζωή μου. Βοηθήσαμε μέσω των Ηνωμένων Εθνών και του Ιδρύματος ILS» είπε ο Ουλουκάγια δίνοντας και μια συμβουλή στην Άγκυρα.

Η Τουρκία, είπε, πρέπει να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Δύση, μια και αποτελεί σημαντική χώρα για να είναι απομονωμένη.

Ως Τούρκος, κάτι θα ξέρει παραπάνω ο επιχειρηματίας...