Διπλωματικό άνοιγμα Ερντογάν προς τους Αρμένιους

  • Διπλωματικό άνοιγμα Ερντογάν προς τους Αρμένιους
    O Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Σερζ Σαρκισιάν (δεξιά) για τις εκδηλώσεις με αφορμή την 100ή επέτειο από τη Μάχη της Καλλίπολης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, εκατό χρόνια και από την Μάχη της Καλλίπολης, που θεωρείται ως ιστορική νίκη για τους Τούρκους και ως φιάσκο για το στρατό των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC). Τη φετινή επέτειο και τους εορτασμούς της, στις 24 Απριλίου, επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να κάνει ένα διπλωματικό άνοιγμα προς τους Αρμένιους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberler.com, ανήμερα της επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, που είναι επίσης στις 24 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος ζητά από τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν να είναι παρών στις επετειακές εκδηλώσεις στα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε).

Μία ημέρα πριν, στις 23 Απριλίου, η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα δώσει δεξίωση στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σκοπεύει να διοργανώσει και μια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη.

Στις διήμερες εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί οι ηγέτες 102 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Αρμένιου προέδρου αλλά και του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας, που ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα armenpress.am, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το «άνοιγμα» Ερντογάν. «Πολεμήσαμε μαζί στην Καλλίπολη. Γι’ αυτό στείλαμε πρόσκληση και στον Σαρκισιάν», ήταν το σχόλιο ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, ωστόσο, θυμίζει με νόημα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με άλλους παγκόσμιους ηγέτες είναι καλεσμένος στις 24 Απριλίου στο Ερεβάν για την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Ούτε ο Σαρκισιάν ούτε ο Ομπάμα θα δεχθούν την τουρκική πρόσκληση», είναι η πρόβλεψη της ιστοσελίδας armenpress.am.