16 Ιανουάριος 2015, 13:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2015, 13:03

Καλαντάρια στη Λιβερά Τραπεζούντας

  • Καλαντάρια στη Λιβερά Τραπεζούντας

Αναβίωσαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία τα Καλαντάρια στη Λιβερά Τραπεζούντας, θυμίζοντας σε όλους πως τα ποντιακά ήθη και έθιμα του Δωδεκαημέρου δεν τηρούνται μόνο από τους Πόντιους στις νέες πατρίδες όπου μετοίκησαν, αλλά διατηρούνται μέχρι και σήμερα στον Πόντο.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου – Πρωτοχρονιά για όσους ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Ματσούκας και ο Σύλλογος Αεραθλητών και Ακτιβιστών της Φύσης Ματσούκας, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας.

Πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων ήταν οι Μωμόγεροι, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Ποντίων. Οι μεταμφιεσμένοι συμμετέχοντες τριγυρνούσαν στα σπίτια της περιοχής ρίχνοντας μια σακούλα στις πόρτες των νοικοκυριών, στην οποία ο νοικοκύρης έβαζε, κατά την παράδοση, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Θερμή ήταν η ανταπόκριση και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιές και έβραζαν σπόρους καλαμποκιού, που μέχρι σήμερα ονομάζουν κόλλυβα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χωρικοί μαγείρεψαν φαγητά και τα πρόσφεραν στην πλατεία, στους επισκέπτες που προέρχονταν από τα γειτονικά χωριά, τη Ματσούκα, ακόμα και την Τραπεζούντα.

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά, που θεωρούνται παγανιστικά έθιμα από τους πιστούς μουσουλμάνους, γίνονται σε μια περίοδο που το Ισλάμ επεκτείνεται σε όλες τις κοινωνίες, κυρίως αυτές του Πόντου.