16 Ιανουάριος 2015, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2015, 10:54

Απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη

  • Απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη
  • Έως 3.000 τζιχαντιστές ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη
  • Απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη
  • Απετράπη νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη

Συντονισμένες επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διάφορες πόλεις του Βελγίου, χθες μέχρι αργά το βράδυ, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων για τζιχαντιστική δράση, οι οποίοι φέρονται να προετοίμαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα κατέληξαν με το θάνατο των υπόπτων από αστυνομικά πυρά και τη σύλληψη ακόμα ενός ατόμου.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις που απέτρεψαν την τρομοκρατική επίθεση ήταν το αποτέλεσμα δουλειάς και έρευνας μηνών γύρω από τη δράση «κυρίως νεαρών που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες ιδιαίτερα τη Συρία».

Νωρίτερα και ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυροβολισμούς, ήχους από εκρήξεις κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Βερβιέ, πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης του Βελγίου δήλωνε στην εφημερίδα Nieuwsblad ότι «απεφεύχθη ένα δεύτερο Παρίσι» και πηγή της αστυνομίας μιλούσε για «παρολίγο βελγικό Charlie Hebdo».

Οι ύποπτοι που έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, ήταν τζιχαντιστές που επέστρεψαν από τη Συρία και ήταν βαριά οπλισμένοι. Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Σε ανεξάρτητη επιχείρηση, οι βελγικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα με την κατηγορία ότι είχε χορηγήσει όπλα στους αδελφούς Σερίφ και Σαίντ Κουασί, οι οποίοι εισέβαλαν στο περιοδικό Charlie Hebdo εκτελώντας 12 ανθρώπους. Εκείνος ομολόγησε ότι διατηρούσε επαφές με τον Αμεντί Κουλιμπαλί που πήρε τους ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Στο μεταξύ, χθες συνελήφθησαν περίπου δέκα άτομα στην περιοχή του Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τη επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo και την ομηρεία στο εβραϊκό παντοπωλείο την περασμένη. Δικαστικές πηγές ανάφεραν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν για «πιθανό ρόλο στην επιμελητειακή υποστήριξη των τριών δολοφόνων, ειδικότερα ως προς την τροφοδοσία σε όπλα και οχήματα».