Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο)

  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο)
  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο) 2
  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο) 3
  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο) 4
  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο) 5
  • Ιστορική αναρρίχηση χωρίς γάντζους και σχοινιά στο Ελ Καπιτάν (φωτο-βίντεο) 6

Για τους αναρριχητές θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου. Το Ελ Καπιτάν, ένας κάθετος μονολιθικός σχηματισμός από γρανίτη με ύψος 914 μέτρα, είναι ο φημισμένος βράχος στο Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ Γιοσέμιτι που βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Η δε Dawn Wall (Τοίχος της Αυγής) είναι η πιο απότομη και σχεδόν κατακόρυφη πλαγιά του βράχου.

Το 1970 ο Ουόρεν Χάρντινγκ ήταν ο πρώτος που αναρριχήθηκε στο Ελ Καπιτάν αλλά κανένας από όσους τον ακολούθησαν δεν δοκίμασε να το κάνει χωρίς αναρριχητικό εξοπλισμό. Μέχρι που ήρθαν ο 36χρονος Τόμι Κάλντουελ και ο 30χρονος Κέβιν Γιόργκεσον.

Οι δύο Αμερικανοί αναρριχητές πέρασαν στην ιστορία αφού κατάφεραν να ανέβουν στην πλαγιά του Ελ Καπιτάν χωρίς γάντζους και αναρριχητικά σχοινιά, παρά μόνο με σχοινιά ασφαλείας! Όλο το εγχείρημα διήρκεσε 19 ημέρες, και προκειμένου να νικήσουν τη ζέστη της ημέρας που έκανε τα χέρια και τα πόδια τους να ιδρώνουν, οι Κάλντουελ και Γιόργκεσον αναγκάζονταν να ξεκινούν την ανάβαση το σούρουπο.

Το εγχείρημα των δύο ανδρών έγινε γνωστό σε όλα του τα στάδια χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης· σε κάθε διάλειμμά αναρτούσαν φωτογραφίες και περιγραφές των εμπειριών τους.

Τη νύχτα ξεκουράζονταν σε σκηνές που κρέμονταν από το βράχο. Παρά το γεγονός ότι έφτασαν πολλές φορές στα όρια της εγκατάλειψης λόγω τραυματισμών και πτώσεων, στο τέλος η επιμονή τους ανταμείφθηκε και πλέον πέρασαν στη σφαίρα του θρύλου. 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τις σελίδες του Tommy Caldwell και του Kevin Jorgeson στο Facebook