Το Δουργούτι της προσφυγιάς εμπνέει καλλιτέχνες

  • Το Δουργούτι της προσφυγιάς εμπνέει καλλιτέχνες
    Φωτ.: ομάδα «όχι παίζουμε»
  • Το Δουργούτι της προσφυγιάς εμπνέει καλλιτέχνες 2
    Φωτ.: ομάδα «όχι παίζουμε»

Ο Ιούνιος του 2015 φιλοδοξεί να δώσει στο αθηναϊκό κοινό  μια παράσταση δημόσιου χώρου στη γειτονιά του Δουργουτίου. Υλικό από το σήμερα και το χθες υπάρχει, και το έχουν συγκεντρώσει ο Γιώργος Σαχίνης και η Ειρήνη Αλεξίου μέλη της μη κερδοσκοπικής ομάδας παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε».

Για την έρευνα με την ονομασία «Dourgouti Island Hotel Project» συνέδραμαν κάτοικοι και φίλοι του Δουργουτίου, τοπικοί φορείς, πολιτιστικές ομάδες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πάνω σε αυτό το υλικό καλούνται τώρα να δουλέψουν καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών (όπως ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί, σκηνογράφοι) ώστε να δημιουργηθεί η παράσταση «Dourgouti Island Hotel».

Το «1ο Εργαστήριο Προετοιμασίας Παράστασης Dourgouti Island Hotel» ξεκινά ένα ταξίδι εξερεύνησης στη γειτονιά του Δουργουτίου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στο στούντιο «Κινητήρας».

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους τους καλλιτέχνες χωρίς ωστόσο η συμμετοχή στην παράσταση να είναι υποχρεωτική. Τα εργαστήρια θα γίνονται κάθε Σάββατο έως τον Μάρτιο, 11:00 με 15:00.


Πηγή φωτογραφίας: Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Δοργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη στον σημερινό Νέο Κόσμο, σκηνικό για την ταινία Μαγική Πόλις του Νίκου Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά, στο πέρασμα του χρόνου, εξελίχθηκε σε έναν ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.