15 Ιανουάριος 2015, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2015, 15:22

Η χαμένη Ατλαντίδα ξανά στην επιφάνεια (φωτο)

  • Η χαμένη Ατλαντίδα ξανά στην επιφάνεια (φωτο)
  • Η χαμένη Ατλαντίδα ξανά στην επιφάνεια (φωτο)
  • Η χαμένη Ατλαντίδα ξανά στην επιφάνεια (φωτο)
  • Η χαμένη Ατλαντίδα ξανά στην επιφάνεια (φωτο)

Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας είναι από τους πιο αγαπημένους ανά τους αιώνες. Αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία, γεμίζοντας ευφορία ειδικούς και μη. Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα όταν δύτες ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας ανοιχτά της Σικελίας 39 ορειχάλκινες ράβδους.

Οι ράβδοι εντοπίστηκαν κοντά σε ναυάγιο αρχαίου πλοίου που βυθίστηκε πριν από 2.600 χρόνια, γράφει ιταλική η εφημερίδα Giornale di Sicilia. Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία Εναλίων Ερευνών, το πλοίο που μετέφερε τις ράβδους είχε αποπλεύσει από την Ελλάδα ή την Μικρά Ασία με προορισμό ίσως κάποιο εργαστήριο της Γέλας, στη Σικελία, αλλά βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας.

Ποια η σχέση των ευρημάτων με τη χαμένη Ατλαντίδα;

Με τις πρώτες αναλύσεις προκύπτει ότι τα συστατικά των ράβδων είναι 75-80% χαλκός και 15-20% ψευδάργυρος, νικέλιο, μόλυβδος και σίδηρος. Ο ορείχαλκος, κράμα χαλκού-ψευδαργύρου, αναφέρεται στον Κριτία του Πλάτωνα ως πολύτιμο μέταλλο που κατασκευαζόταν μόνο στην Ατλαντίδα και χρησιμοποιείτο για την κατασκευή διακοσμητικών στοιχείων στα τείχη της ακρόπολής τους αλλά και για να κοσμήσουν το εσωτερικό του ναού του Ποσειδώνα.

Αν πράγματι η σύνθεση των ράβδων είναι από το κράμα που απαντά μόνο στην Ατλαντίδα, μήπως τελικά η Ατλαντίδα υπήρξε;