15 Ιανουάριος 2015, 17:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2015, 17:09

Τι συμβουλεύουν τραπεζικοί όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο

  • Τι συμβουλεύουν τραπεζικοί όσους έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο
    (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/APE/Peter Schneider Database)

Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολύ περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις –όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ– διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες. 

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Υπόσχονται δε ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει και σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις για όσους πληγούν.