15 Ιανουάριος 2015, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2015, 15:21

Σοκ για όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο!

  • Σοκ για όσους έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο!
    Φωτ.: Αρχείο ΕΡΑ/ Laurent Gillieron

Σοκ σε 60.000 και πλέον Έλληνες που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο προκαλεί η νέα αιφνιδιαστική ανατίμησή του σε σχέση με το ευρώ, η οποία προκαλεί ραγδαία αύξηση τόσο του ποσού του δανείου όσο και της δόσης που καταβάλλουν.

Πρόκειται για μια εφιαλτική εξέλιξη καθώς η αύξηση έχει φτάσει τους τελευταίους μήνες σε περίπου 45%, κάτι που έχει προκαλέσει ταραχή σε όσους πήραν κυρίως στεγαστικά δάνεια πριν από οκτώ περίπου χρόνια, όταν η ισοτιμία με το ευρώ τους ευνοούσε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χθες είχε δάνειο 100.000 ελβετικά φράγκα, που σήμαινε περίπου 83.000 ευρώ, τώρα το άληκτο κεφάλαιο σε ευρώ έχει φτάσει περίπου στις 100.000! Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη διαμόρφωση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων. Αν το ελβετικό φράγκο συνεχίσει να ανατιμάται, το χρέος θα μεγαλώνει και η δόση θα γίνεται ακριβότερη.

Το σοκ προκάλεσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) που ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να προστατευτεί από την ύφεση η ελβετική οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως 1 δισ. ευρώ στους περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος.