15 Ιανουάριος 2015, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2015, 12:48

Σε έξαρση η γρίπη, επτά οι νεκροί – Τι λέει το Ινστιτούτο Παστέρ

  • Σε έξαρση η γρίπη, επτά οι νεκροί – Τι λέει το Ινστιτούτο Παστέρ
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Στους επτά ανέρχονται μέχρι στιγμής οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιπλοκές της γρίπης. Με βάση τα νεότερα στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο τις τελευταίες ημέρες 12 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ήδη από τις γιορτές, ο αριθμός των δειγμάτων για έλεγχο που φτάνουν στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ παρουσιάζει αυξητική τάση, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν την κορύφωση της επιδημίας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα. Το Ινστιτούτο Παστέρ επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για έναν μεταλλαγμένο ιό και κατά συνέπεια αναμένεται σχετικά μειωμένη αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου.

Παρόμοια μεταλλαγμένα στελέχη έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και τώρα να κάνει κάποιος το εμβόλιο. «Τα αντισώματα που δημιουργούνται μπορεί μερικές φορές να παρέχουν προστασία σε μεταλλαγμένους, αλλά συγγενικούς ιούς», αναφέρει το Παστέρ το οποίο διευκρινίζει ότι για να αναπτυχθεί ανοσία απαιτούνται δύο εβδομάδες.