14 Ιανουάριος 2015, 23:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 23:09

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών

  • Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών
  • Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών 2

Μια ιστορία 75 ετών, γεμάτη ελληνικό πολιτισμό και υπέροχα έργα τέχνης, διηγείται από σήμερα και μέχρι τον Ιούνιο η έκθεση «Τέχνες και Τεχνουργήματα στην αρχαιότητα: Επιλεγμένα ευρήματα από τη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών», στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης, στη Θεσσαλονίκη (Μορκεντάου 1).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν επιλεγμένες και σχολιασμένες φωτογραφίες χαρακτηριστικών ευρημάτων από την έναρξη της ανασκαφής στη Βεργίνα πριν από 75 χρόνια και μέχρι σήμερα. Πρόκειται για υλικό-εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο των Αιγών.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και αναπαραγωγές, σε φυσικό μέγεθος, των δύο μνημειακών τοιχογραφιών από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, της Ζωφόρου με το Κυνήγι λιονταριού, από τον τάφο του Φιλίππου Β' και της Aρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη, που κοσμεί το εσωτερικό του λεγόμενου Τάφου της Περσεφόνης.

Την έκθεση διοργανώνουν το Διεπιστημονικό Κέντρο Αρχαιολογικών Μελετών «Μανόλης Ανδρόνικος» του ΑΠΘ και η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας, με πρωτοβουλία της διευθύντριάς της, αρχαιολόγου και ομότιμης καθηγήτριας του ΑΠΘ Χρυσούλας Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, και των συνεργατών της.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό τις καθημερινές, από τις 10:00 έως τις 17:00 και κάθε Τετάρτη έως τις 20:00.