14 Ιανουάριος 2015, 14:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 15:01

«Αν δεν θέλει η Αθήνα το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου, δώστε το στη Θεσσαλονίκη»

  • Η Δημοκρατία είναι η ιδεολογία του ελληνισμού
    Το άγαλμα του Αλέξανδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης (φωτ.: Paul Pela / Flickr)

Η τελευταία… μεγαλεξανδρική είδηση που μας έρχεται από την πΓΔΜ λέει ότι οι γείτονες συνεχίζοντας την πολιτική «Μέγας Αλέξανδρος παντού», έδωσαν το όνομα του μεγάλου στρατηλάτη σε συνεδριακό κέντρο των Σκοπίων. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ένας ανδριάντας του Μεγαλέξανδρου παραμένει στα αζήτητα εδώ και 22 χρόνια, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα ο κατάλληλος χώρος στην Αθήνα για να τοποθετηθεί.

Αυτόν τον χάλκινο ανδριάντα –έργο του αείμνηστου Γιάννη Παππά, που αγοράστηκε επί Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Πολιτισμού και δωρίστηκε στον δήμο Αθηναίων– ζητά με επιστολή του στον Γιώργο Καμίνη ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος.

Ο δήμος Δέλτα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέκυψε από την συνένωση των τριών δήμων Χαλάστρας, Εχεδώρου και Αξιού. «Ζητούμε από εσάς να προχωρήσετε σε δωρεά του συγκεκριμένου έργου τέχνης […] για να τον τοποθετήσουμε εμείς στη γη της Μακεδονίας», αναφέρει ο δήμαρχος. Η επιστολή κλείνει με τη χαρακτηριστική φράση «έχουμε χώρο»!

Η οδύσσεια του αγάλματος ξεκίνησε το 1993, και μέχρι σήμερα δεν έχει μπει πουθενά στην πρωτεύουσα εξαιτίας –αυτή είναι η δικαιολογία– του όγκου του γλυπτού.

Αρχικά το άγαλμα –ύψους τριών μέτρων– είχε προγραμματιστεί να τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Ριζαρείου αλλά το 2009 επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στην πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο. Μάλιστα το μουσείο Μπενάκη χρηματοδότησε τις μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τελικά η περιπέτεια του ανδριάντα έμελλε να συνεχιστεί, αφού η γλύπτρια Σοφία Βάρη αρνήθηκε την μετεγκατάσταση του δικού της έργου από την Κοτζιά ώστε να κάνει χώρο για τον Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα. Έτσι ο «Θησέας» –όπως ονομάζεται το γλυπτό– έμεινε στη θέση του και ο ανδριάντας συνέχισε την περιπλάνησή του στην Αθήνα. 

Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων ήταν να τοποθετηθεί στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο. Και αυτό το σχέδιο ναυάγησε: Το 2012 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνήθηκε να παραχωρήσει τη σχετική άδεια, λόγω του μεγέθους του γλυπτού.