14 Ιανουάριος 2015, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 14:52

Ο Σαμαράς είδε Ραχόι και επιτέθηκε σε Τσίπρα!

  • Ο Σαμαράς είδε Ραχόι και επιτέθηκε σε Τσίπρα!
    Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισπανό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

«Ελλάς-Ισπανία συμμαχία». Αυτό το μήνυμα επιχείρησε να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς υποδεχόμενος τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, θέλοντας να παίξει το ευρωπαϊκό χαρτί, χαρακτήρισε «ανοησίες» το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας παράλληλα ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό, διέπεται από κανόνες.

Στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε τον Ραχόι για τη στήριξή του και τη φιλία του, λέγοντας ότι το ίδιο θα υποστήριζε και για τη Μέρκελ, επισήμανε: «Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα».

Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με μια νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε:

«Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια, και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για την μετά το μνημόνιο εποχή.

»Γίνεται όμως μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες, γιατί έτσι δεν στέκεται ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. από το υστέρημά της. Τι θα πούμε τώρα; Ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα να αλλάξουμε τη συμφωνία;

»Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες. Πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη; Εμείς μιλάμε για μια διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο, είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο».

Κλείνοντας, είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λαός και ότι «θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».

Ο Ραχόι από την πλευρά του ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με τον Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της δυναμικής του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης («leader», όπως χαρακτηριστικά είπε), και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες».