14 Ιανουάριος 2015, 13:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 13:28

Η αλ Κάιντα της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για το Charlie Hebdo

  • Η αλ Κάιντα της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για το Charlie Hebdo

Την ευθύνη για το μακελειό στα γραφεία του Charlie Hebdo στο Παρίσι ανέλαβε σήμερα με βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPA).

Όπως ακούγεται στο βίντεο, η επίθεση στο σατιρικό περιοδικό έγινε σε αντίποινα για την προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ. «Ήρωες στρατολογήθηκαν και ενήργησαν, ορκίστηκαν και πέρασαν στην πράξη για μεγάλη ικανοποίηση των μουσουλμάνων» δηλώνει ένας από τους ηγέτες της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, ο Νάσερ Μπεν Αλι αλ-Ανάσι.

«Θέλουμε να τονίσουμε προς το μουσουλμανικό έθνος ότι εμείς επιλέξαμε το στόχο, χρηματοδοτήσαμε την επιχείρηση και στρατολογήσαμε τον επικεφαλής της» προσθέτει ο αλ Ανάσι. «Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του γενικού μας εμίρη Αϊμάν αλ Ζαουάχρι και σύμφωνα με τη μεταθανάτια βούληση του Οσάμα μπιν Λάντεν».

Κείμενο που συνοδεύει το βίντεο φέρει τον τίτλο «Εκδίκηση για τον προφήτη του Αλλάχ: μήνυμα για την ευλογημένη επίθεση στο Παρίσι».

Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα του βίντεο, που φέρει το έμβλημα της αλ Κάιντα al Malahem, που ενεργεί ως γραφείο Τύπου της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σχετική με την υπόθεση Charlie είναι η σύλληψη στη Βουλγαρία Γάλλου υπηκόου, ο οποίος κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών. Πρόκειται για τον Φριτζ Ζολί Ζοακίν, με καταγωγή από την Αϊτή, που αν και αρνήθηκε τις κατηγορίες, παραδέχθηκε ότι είχε στενή σχέση με τους αδερφούς Σερίφ και Σαΐντ Κουασί οι οποίοι αιματοκύλησαν το γαλλικό περιοδικό.