14 Ιανουάριος 2015, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 11:19

Εξαντλήθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει το Charlie Hebdo

  • Εξαντλήθηκε πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει το Charlie Hebdo

Εξαντλήθηκε πριν καλά-καλά εκδοθεί! Το Charlie Hebdo, μια εβδομάδα μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση σκιτσογράφων και δημοσιογράφων του, κυκλοφόρησε ξανά σήμερα με «το φύλλο των επιζώντων», ένα φύλλο - φόρο τιμής στα θύματα των αδερφών Κουασί.

Από τα γραφεία της Libération αυτή τη φορά, η συντακτική ομάδα του σατιρικού περιοδικού επέλεξε αυτό το ιδιαίτερο φύλλο να έχει και πάλι εξώφυλλο τον Μωάμεθ, το όνομα του οποίου καπηλεύτηκαν οι ισλαμιστές για να σπείρουν τον όλεθρο. Μόνο που ο Προφήτης είναι πλέον κι αυτός «Charlie», αφού κρατάει τη γνωστή επιγραφή «Je Suis Charlie» (είμαι κι εγώ Charlie), ενώ τρέχει ένα δάκρυ από τα μάτια του.

Πετυχημένη επιλογή, εάν σκεφθεί κανείς ότι το περιοδικό εξαντλήθηκε στις 8:00 π.μ. στην πλειοψηφία των χώρων πώλησης σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Το περιοδικό κυκλοφόρησε σε τρία εκατομμύρια αντίτυπα και σε αυτό περιλαμβάνονται και εκδόσεις σε ξένες γλώσσες (αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά κ.ά.) Ένα μέρος του τιράζ του Charlie Hebdo θα διανεμηθεί με την εφημερίδα Cumhuriyet στην Τουρκία. Στο παρελθόν υπουργοί της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται από το 2002 στην εξουσία, είχαν καταγγείλει τις «προκλήσεις» του σατιρικού περιοδικού.

Το εξώφυλλο του Charlie Hebdo ήταν ήδη γνωστό από χθες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών μουσουλμάνων. Μάλιστα το πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ που βρίσκεται στην Αίγυπτο, προειδοποίησε ότι η δημοσίευση αυτών των «προσβλητικών έναντι του Προφήτη» σκίτσων θα «υποκινήσει το μίσος». Υπήρξαν ωστόσο και ψυχραιμότερες μουσουλμανικές φωνές που κάλεσαν την κοινότητα «να διατηρήσει την ηρεμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της γνώμης».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως η μεγαλύτερη σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας, η Canard enchaîné, την επομένη του μακελειού στο Charlie Hebdo δέχθηκε επίσης απειλές από αγνώστους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ