14 Ιανουάριος 2015, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 09:49

Πώς θα γίνετε «μισθωτοί» ενώ έχετε μπλοκάκι

  • Πώς θα γίνετε «μισθωτοί» ενώ έχετε μπλοκάκι

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπλοκάκι και θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι από το πρώτο ευρώ με 26% μπορούν να δηλώσουν σαν έδρα το σπίτι τους. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει έως τις 20 Φεβρουαρίου γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πουν «αντίο» στο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, το οποίο απολαμβάνουν οι μισθωτοί. 

Βέβαια απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να απασχολούνται σε έως και τρεις εργοδότες ή εάν απασχολούνται σε περισσότερους, ο ένας να τους έχει καταβάλλει τουλάχιστον το 75% του συνολικού εισοδήματός τους. 

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όσοι δεν επιλέξουν την αλλαγή έδρας, μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα θεωρηθούν αυτομάτως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26% και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν όχι για τα ακαθάριστα έσοδά τους αλλά για όσα μένουν αφού αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες τους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι μισθωτοί θα φορολογηθούν με 22% έως τις 25.000 ευρώ και με 32-42% για μεγαλύτερα ποσά και αφού αφαιρεθούν τα πρώτα 9.550 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 26% έως τα 50.000 ευρώ και με 33% για μεγαλύτερα ποσά, πάντα αφού έχουν αφαιρεθεί οι επαγγελματικές δαπάνες. Στην περίπτωση που λαμβάνουν και εισοδήματα μισθωτού, αυτά φορολογούνται ξεχωριστά και δεν αθροίζονται.