14 Ιανουάριος 2015, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2015, 08:34

Αποσύρεται το βιβλίο «Ιστορία της Τέχνης της Γ' Λυκείου»

  • Αποσύρεται το βιβλίο «Ιστορία της Τέχνης της Γ' Λυκείου»

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Μόνο αυτό θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς για την απόφαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου να αποσυρθεί από την επόμενη χρονιά το βιβλίο Ιστορίας της Τέχνης της Γ' Λυκείου που βαφτίζει την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν σε «μεταφορά», η οποία μάλιστα είναι και προς όφελος της χώρας μας, μια και έτσι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τύχη να τα θαυμάσουν στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Το θέμα για το γραμμένο από Έλληνες καθηγητές βιβλίο που διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία και υιοθετεί την βρετανική θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έφερε στη δημοσιότητα με καταγγελία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

Ευτυχώς ο υπουργός Παιδείας αντέδρασε άμεσα σχολιάζοντας «πρόκειται για τερατώδη διατύπωση. Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα "Ιστορία της Τέχνης της Γ' Λυκείου", να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές. Άλλωστε το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, επισήμανε ότι η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής. «Το ίδιο ισχύει και τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως "μαρμάρων"» αναφέρει σε δήλωσή του.

Το εγχειρίδιο Ιστορία της Τέχνης εγκρίθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, ως μάθημα επιλογής.