13 Ιανουάριος 2015, 19:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 17:19

Αγγελική Κοτταρίδη εναντίον Κατερίνας Περιστέρη για την Αμφίπολη

  • Αγγελική Κοτταρίδη εναντίον Κατερίνας Περιστέρη για την Αμφίπολη
    Η Αγγελική Κοτταρίδη είναι προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας ενώ υπήρξε και βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου

Αλέξανδρος, Αιγές, Αμφίπολη. Για τα πάντα μίλησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Η διακεκριμένη επιστήμονας, βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου και επικεφαλής των ανασκαφών στις Αιγές, προανήγγειλε ότι το ψηφιακό μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο –το οποίο προετοιμάζεται πυρετωδώς– θα είναι έτοιμο μέχρι και το τέλος του 2015. Έκανε δε εκτενή αναφορά στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών το οποίο και αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στη φετινή χρονιά.

«Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ανοιχτό που συνομιλεί με τους επισκέπτες και αγκαλιάζει όλη την περιοχή. Δημιουργούμε “αίθουσες” διάσπαρτες στο χώρο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο 500 στρεμμάτων με όλο το νεκροταφείο των τύμβων. Φυτέψαμε εκεί ήδη 3.000 δέντρα και ξαναφτιάχνουμε το αρχαίο περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά

Όπως ήταν φυσικό, όμως, η ανασκαφή της Αμφίπολης κυριάρχησε στην ομιλία της Αγγελικής Κοτταρίδη. Η αρχαιολόγος μίλησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι συνάδελφοί της το θέμα.  Παράλληλα υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να αναφερθεί ότι ο τάφος ήταν πιθανότατα συλημένος ενώ διαφώνησε και με τη χρονολόγηση του μνημείου, λέγοντας ότι κατά την εκτίμησή της χρονολογείται 100 ώς 150 χρόνια αργότερα απ’ ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η βοηθός του Ανδρόνικου αποκλείει κάθε πιθανότητα να έχει ταφεί στην Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο, δεν με ενδιαφέρει να βρω θαμμένα κόκαλα και δεν πιστεύω ότι θα τα βρω. Εγώ προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη», υπογράμμισε η Αγγελική Κοτταρίδη.