Άγιος και επίσημα ο Γέροντας Παΐσιος

  • Άγιος και επίσημα ο Γέροντας Παΐσιος
    Ο Όσιος Παΐσιος μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Παϊσίου προχώρησε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου που συνεδρίασε στο Φανάρι υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τα μέλη της Συνόδου αποδέχθηκαν την εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής και ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης εκκλησίας τον Όσιο μοναχό Παΐσιο Αγιορείτη.

Ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924. Ο ιερομόναχος Ισάακ στο βιβλίο του για το βίο και το έργο του Οσίου (πλέον) Παϊσίου γράφει ότι στο καράβι της προσφυγιάς, μέσα στο συνωστισμό, κάποιος πάτησε το βρέφος που κινδύνεψε να πεθάνει.  

Η οικογένεια Εζνεπίδη έμεινε για λίγο στον Πειραιά και στη συνέχεια μετακόμισε στην Κέρκυρα και μετά από ενάμιση χρόνο στην Ηγουμενίτσα για να καταλήξει στην Κόνιτσα. Η θητεία του κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου ως ασυρματιστή είναι η αιτία που πολλοί βιογράφοι του τον αναφέρουν ως «ασυρματιστή του Θεού».

Ο Αρσένιος εισήλθε πρώτη φορά στο Άγιο Όρος για να μονάσει το 1949, αμέσως μετά την απόλυσή του από το στρατό. Το 1958, ύστερα από «εσωτερική πληροφόρηση», πήγε στο Στόμιο της Κόνιτσας και το 1964 επέστρεψε στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Όσιος Παΐσιος ήταν ένας από τους υπεύθυνους για την αναβίωση του μοναχισμού στο Άγιο Όρος, που βρισκόταν σε παρακμή ως τη δεκαετία του 1960.

Κατά τη διάρκεια του βίου του θεωρείται ότι θεράπευσε πολλούς που έπασχαν από ανίατες ασθένειες, ενώ είναι γνωστός και για τις προφητείες του.

Ο Όσιος Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και τάφηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.