13 Ιανουάριος 2015, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2015, 16:24

Όχι στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων λένε οι Τούρκοι ανεξαρτήτως πολιτικής πεποίθησης

  • Αρμενική Επιτροπή Ελλάδος: Η Τουρκία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με το αμαρτωλό παρελθόν της
    Αρμένιοι που ζουν στην Ελλάδα ανάβουν κεριά έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 2013 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την σφαγή των Αρμενίων, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η κοινή γνώμη στην Τουρκία συνεχίζει να μην θεωρεί ότι επρόκειτο για Γενοκτονία. Έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, έδειξε ότι μόλις το 9,1% των πολιτών περιμένει από τους Τούρκους πολιτικούς να ζητήσουν συγνώμη και να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ίδιο ποσοστό συμφωνεί με την άποψη η τουρκική κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να μην κάνει άλλη κίνηση, ενώ υπάρχει και ένα 12% που θεωρεί ότι αρκεί το να εκφράσει απλώς τη λύπη της.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.508 Τούρκων με τους υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) να έχουν παρόμοια άποψη.

Δεν πρέπει να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για το θέμα επιμένει το 21,3% των Τούρκων που ρωτήθηκαν.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (23,5%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναλάβει ότι δεν ήταν όλα τα θύματα της σφαγής Αρμένιοι, και να ζητήσει συγνώμη για όλους τους πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η επίσημη Τουρκία, άλλωστε, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο και ότι οι 500.000 Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους είτε είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντιπάλου Ρωσίας είτε σκοτώθηκαν σε μάχες είτε ήταν θύματα του λιμού.