17 Ιανουάριος 2015, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Σεπτέμβριος 2015, 17:34

Μετά από 22 χρόνια, ανασκαφές και πάλι στη Σεβαστόπολη του Πόντου

  • Μετά από 22 χρόνια, ανασκαφές και πάλι στη Σεβαστόπολη του Πόντου
    Προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές στη Σεβαστούπολη απαλλοτριώθηκαν δέκα κατοικίες που βρίσκονται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο

Ήταν μία από τις πέντε σημαντικότερες πόλεις του Πόντου. Διαχρονικά είχε στρατηγική σημασία αφού βρίσκεται στο σταυροδρόμι ιστορικών αξόνων, ενώ οι θερμές πηγές της περιοχής είχαν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της πόλης.

Η Σεβαστόπολη, στα όρια της επαρχίας Σουλούσαραϊ του νομού Τοκάτης (Ευδοκιάδος), θεωρείται από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του Πόντου με ερείπια της ρωμαϊκής και της βυζαντινής εποχής, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή έστρεψε το ενδιαφέρον και στη Σεβαστόπολη, αφού θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη. Μία από τις πρωτοβουλίες ανήκει στον δήμαρχο του Σουλούσαραϊ Χαλίλ Ντεμιρκόλ, ο οποίος ζήτησε –και πέτυχε– να ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές έπειτα από 22 χρόνια.

Η Σεβαστόπολη πήρε το όνομά της τον 1ο αι. π.Χ. Προηγουμένως ονομαζόταν Ηρακλειούπολις, ενώ πριν από την κλασική περίοδο έφερε το όνομα Κάρανα. Επί Τραϊανού ενσωματώθηκε στην Επαρχία του Καππαδοκικού Πόντου.

«Οι ανασκαφικές εργασίες θα συνεχιστούν το 2015 προκειμένου να αναδείξουν αυτήν τη σπουδαία πόλη που μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με την Έφεσο», δήλωσε ο Ντεμιρκόλ στο Πρακτορείο Ανατολή και επισήμανε ότι τη χρονιά που πέρασε παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο.

Το 2015 έχει ανακηρυχθεί έτος Τουρισμού από τη Νομαρχία Τοκάτης, κάτι που θα βοηθήσει στις προσπάθειες ανάδειξης της Σεβαστόπολης που είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νομού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Σουλούσαραϊ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές έχουν ήδη απαλλοτριωθεί δέκα κατοικίες από τις εκατό που βρίσκονται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο και αναμένεται να απαλλοτριωθούν και αυτές.