13 Ιανουάριος 2015, 14:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2015, 14:55

Τα Καλαντάρια και οι Μωμόγεροι σήμερα στη Λιβερά Τραπεζούντας

  • Τα Καλαντάρια και οι Μωμόγεροι σήμερα στη Λιβερά Τραπεζούντας
    Από παλαιότερη αναβίωση των Μωμόγερων στην Τραπεζούντα

Ποντιακά ήθη και έθιμα του Δωδεκαημέρου δεν αναβιώνουν μόνο στις νέες πατρίδες των Ποντίων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και στην αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο.

Σήμερα είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς για όσους ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, και στη Λιβερά της Τραπεζούντας θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αναβίωση του εθίμου «Καλαντάρ’». Οι εκδηλώσεις αυτές συνδιοργανώνονται από το Σύλλογο Ανάπτυξης του Τουρισμού Ματσούκας (MATİKSAD) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβεράς, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας, και περιλαμβάνουν πλήθος παράλληλων δραστηριοτήτων.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς θα είναι αναμφίβολα οι «Μωμόγεροι», ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Ποντίων. Η μεταμφιεσμένη πομπή θα περιφέρεται για ώρες από σπίτι σε σπίτι σκορπώντας το γέλιο σε όλες τις γειτονιές στη Λιβερά της Τραπεζούντας, συνοδευόμενη από οργανοπαίκτες. Με κεντρικό πρόσωπο της παράστασης να είναι πάντα η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Με τη σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζοντας την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο, ολοκληρώνεται η αναβίωση του εθίμου δίνοντας τη σκυτάλη στο χορό και το τραγούδι.