12 Ιανουάριος 2015, 20:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 20:28

Γερμανοί: Δεν σας χρωστάμε ούτε ευρώ για τα όσα έκαναν οι Nαζί!

  • Γερμανοί: Δεν σας χρωστάμε ούτε ευρώ για τα όσα έκαναν οι Nαζί!

Με μια απίστευτη δήλωση εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίζεται ότι το Βερολίνο δεν οφείλει ούτε ευρώ στην Ελλάδα για τα όσα έκαναν οι Ναζί στη χώρα μας, πριν από 70 χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο περί έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1942, ο Μάρτιν Γιέγκερ τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει καμία βάση για τη διεκδίκηση επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Είπε δε ότι οι ελληνικές απαιτήσεις έχουν στο σύνολό τους ρυθμιστεί και ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα.

«Αναφορικά με το θέμα δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιέγκερ.

«Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα» είπε ο Γερμανός αξιωματούχος. Παράλληλα διευκρίνισε ότι αυτή είναι η θεμελιωμένη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει και τη νομική διάσταση του θέματος, ενώ αναφέρθηκε και στη σύμβαση του 1960. Με αυτήν, είπε, οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά, ενώ και με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας, το 1990, δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων. Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. «Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις» πρόσθεσε ο Γιέγκερ.