12 Ιανουάριος 2015, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Οκτώβριος 2015, 18:16

Αποκατάσταση σύνταξης Ποντίων και Βορειοηπειρωτών υποσχέθηκε ο Τσίπρας

  • Αποκατάσταση σύνταξης Ποντίων και Βορειοηπειρωτών υποσχέθηκε ο Τσίπρας
    Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους ποντιακών φορέων (Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Εύη Φυλακτού)

Με εκπροσώπους φορέων του ποντιακού οργανωμένου χώρου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία βουλευτών του κόμματός του.

Κατά τη συνάντησή του μαζί τους, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση πρόκειται να αποκαταστήσει «την πιο μεγάλη αδικία που υπέστησαν, με το εξοντωτικό κόψιμο, από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, της πενιχρής σύνταξης σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ομογένειας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι το κόμμα του έχει εντάξει τη δέσμευση αυτή στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στη συνέχεια τόνισε στους παρευρισκομένους ότι «έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της μεγάλης ευθύνης» προσθέτοντας: «Δεν θελήσαμε να συναντηθούμε σήμερα για να επαναλάβουμε αυτό που συνηθίζουν τα κόμματα εξουσίας, λίγο πριν τις εκλογές να υπόσχονται πράγματα τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν. Εμείς ερχόμαστε να δεσμευτούμε απέναντί σας πάνω σε συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένα μέτρα».

Δηλώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν μια μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και πατριωτική δύναμη βλέπει στο πρόσωπο των ομογενών - προσφύγων της χώρας μας ένα αναπόσπαστο μέρος του ελληνισμού», ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε και μια διάσταση «ηθική», όπως είπε. «Οι άνθρωποι που ήρθαν από την πρώην ΕΣΣΔ», τόνισε, «αποτελούν ένα από τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι που ζουν από το υστέρημά τους, που ποτέ δεν δημιούργησαν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Θεωρούμε υποχρέωσή μας, εθνική και πατριωτική υποχρέωση, να βοηθήσουμε για την οριστική ένταξή τους στον κοινωνικό και τον εθνικό κορμό».

Τέλος ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να μεταφέρουν στους συλλόγους τους ότι «αυτοί που συναντήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ σας μίλησαν καθαρά, σας εξέφρασαν την αποφασιστικότητα και την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις μεγάλες πληγές του Μνημονίου αλλά δεν σας κορόιδεψαν. Δεν σας είπαν ότι όλα θα είναι ρόδινα την επόμενη μέρα. Σας ζητάμε να βάλετε πλάτη. Όχι μόνο για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αλλά για να ξαναστήσουμε όλοι μαζί τη χώρα στα πόδια της».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ), της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), του Σωματείου Παναγία Σουμελά, του Σωματείου Νεολαίας Ποντίων Παλιννοστούντων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αλέξης Μητρόπουλος.

Δέσμευση για αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών είχε δώσει σε προεκλογική ομιλία του και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας για το οικονομικό του πρόγραμμα.