12 Ιανουάριος 2015, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 15:03

Νέος γύρος πολέμου Χαρδούβελη-Τσίπρα και παρέμβαση FT

  • Νέος γύρος πολέμου Χαρδούβελη-Τσίπρα και παρέμβαση FT
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου

Πόλεμο μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο θα πληρωθούν κανονικά μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του είχε τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ –ποσό που έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από τον Δεκέμβριο– και δεύτερον, διότι θα πρέπει να βρεθούν ενδιαφερόμενοι για να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια.

Την ίδια ώρα σε άρθρο τους οι Financial Times (με τον τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη να συμβιβαστούν για να αποφύγουν το Grexit»), επισημαίνουν πως πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το «Grexit», αλλά το πώς ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια... καρότα σε αντάλλαγμα για το «μαστίγιο» του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μια ειλικρινή προσπάθεια μεταρρυθμίσεων.

Στο δημοσίευμά τους οι FT συντάσσονται με την άποψη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους.