12 Ιανουάριος 2015, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 12:23

Και φέτος αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο της «Μπάμπως» στον Κορινό (φωτο)

  • Και φέτος αναβίωσε το πατροπαράδοτο έθιμο της «Μπάμπως» στον Κορινό (φωτο)

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το έθιμο της «Μπάμπως» ανήμερα της Αγίας Δομνίκης.

Με αισιοδοξία, πολύ καλή διάθεση, αγάπη και σεβασμό για την παράδοση αλλά και φροντίδα για τη διατήρησή της, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού καλωσόρισε την καινούρια χρονιά αναβιώνοντας για άλλη μια φορά το έθιμο της Μπάμπως, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι γυναίκες του χωριού, με πρωτοστατούσα την Μπάμπω, η οποία κρατάει το λάβαρο σύμβολο της γονιμότητας, της χαράς και της ομορφιάς, ξεφάντωσαν στους δρόμους του χωριού χωρίς να επιτρέπουν τη συμμετοχή των ανδρών.

Κατά το έθιμο όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων, μαζεύονται στην κεντρική πλατεία κι από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της Μπάμπως, της γηραιότερης γυναίκας του χωριού, για να της προσφέρουν δώρα. Σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια, χορό και κρασί, περιφέρονται με την Μπάμπω στην πλατεία. Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, γιατί τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για αντρικά αυτιά.

Την αναβίωση του εθίμου παρακολούθησαν από κοντά τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής καθώς και πλήθος κόσμου. Το γλέντι κράτησε μέχρι το βράδυ και ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη χοροεσπερίδα του συλλόγου στο κοσμικό κέντρο «Γυαλός».

Gallery