12 Ιανουάριος 2015, 12:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 11:58

Σε εορταστικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η Ρωσία (φωτο)

  • Σε εορταστικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η Ρωσία (φωτο)
    Ο ναός του Χριστού Σωτήρα

Εμείς μπορεί να... κλείσαμε τα εορταστικά, οι Ρώσοι όμως ετοιμάζονται για τα Φώτα τους.

Το εορταστικό χειμερινό Δωδεκαήμερο το οποίο ξεκίνησε στη Ρωσία στις 7 Ιανουαρίου με το «παλαιό» Ιουλιανό ημερολόγιο θα συνεχιστεί μέχρι τη γιορτή των Φώτων, στις 19 Ιανουαρίου. Μέρες... ρωσικών Χριστουγέννων, βρέθηκε στη Μόσχα με το pontos-news.gr ο Βασίλης Τσενκελίδης και μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα.

Στολισμένες όπως αρμόζει στην περίσταση ήταν οι εκκλησίες, έτοιμες για τη γιορτή της Γέννησης του Χριστού. Η λειτουργία στον κεντρικό ναό της Μόσχας, το ναό του Χριστού Σωτήρα, έγινε την 6η Ιανουαρίου το απόγευμα.Η στολισμένη Κόκκινη Πλατεία

Τα «καλά» της είχε φορέσει φυσικά και η Κόκκινη Πλατεία. Μπροστά στο Ναό του Αγίου Βασιλείου έχουν από μέρες στηθεί αμέτρητα περίπτερα με παραδοσιακά εκθέματα και εμπορεύματα, όπου οι περαστικοί μπορούν να δοκιμάσουν ρωσικά εδέσματα και να πιουν τσάι από το γνωστό ρωσικό «σαμοβάρ».


Ο συνεργάτης του pontos-news.gr Βασίλης Τσενκελίδης μπροστά στο ρωσικό σαμοβάρι

Το διευρυμένο Δωδεκαήμερο των Ρώσων

Η... κοσμική Ρωσία μπήκε σε εορταστικό ρυθμό από την 31η Δεκεμβρίου – οι πολίτες γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Τη νύχτα της 13ης Ιανουαρίου, ωστόσο, αύριο βράδυ δηλαδή, σε οικογενειακό περιβάλλον θα ξαναγιορταστεί η Πρωτοχρονιά με το «παλαιό». Στις ελληνικές οικογένειες της Ρωσίας που ακολουθούν το ίδιο ημερολόγιο με τους Ρώσους, αύριο βράδυ θα κοπεί η παραδοσιακή βασιλόπιτα.

Η επίσημη αργία στην αρχή του νέου έτους διαρκεί 11 μέρες. Σήμερα είναι η πρώτη εργάσιμη μέρα για εκατομμύρια Ρώσους πολίτες. Η παρέλευση των επίσημων αργιών, ωστόσο, δεν θα βγάλει τον κόσμο από την εορταστική διάθεση. Μέχρι να ρίξουν οι ιερείς το σταυρό στα παγωμένα νερά των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών του Βορρά, και αγιάσουν τα νερά, όλοι οι χριστιανοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα ακολουθούν τις σχετικές παραδόσεις του Δωδεκαημέρου, που επιβίωσαν ακόμα και στα χρόνια του σοβιετικού αθεϊσμού.


Ο ναός του Αγ. Βασιλείου στην Κόκκινη Πλατεία

Και οι τρεις γιορτές (τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα) συμβολίζουν την αρχή του νέου χρόνου. Δεν είναι τυχαίο πως οι άνθρωποι στην αρχή της νέας χρονιάς και με τη Γέννηση και Βάπτιση του Χριστού προγραμματίζουν τη ζωή τους για τις 365 μέρες. Πολλές φορές αυτές τις άγιες μέρες γίνονται ριζικές αλλαγές στα πιο βασικά προσωπικά σχέδια.

Οι Ρώσοι προτιμούν την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα περισσότερο από άλλες γιορτές, και η ατμόσφαιρα στις πόλεις και τα χωριά της Ρωσίας γίνεται πραγματικά γιορτινή.

Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης

Gallery